Utbytesstudier

En utbytestermin är ett populärt och relativt enkelt sätt att komma iväg utomlands. Det finns massvis med utbytesprogram att välja mellan för dig som pluggar på gymnasial och eftergymnasial nivå, och framförallt om du pluggar på universitetsnivå så finns det många bra förbindelser mellan institutioner i olika länder. Att kamma sig igenom de olika alternativen är tidskrävande, så därför har vi gjort lite research som hjälper dig lite på traven när du ska börja söka efter olika utbytesprogram. Fortsätt läsa för att få mer information om olika program på gymnasial och eftergymnasial nivå!    

Många gymnasieelever åker på utbyte under ett helt akademiskt år. Det innebär ofta att du måste ta studenten år senare, men erfarenheten kommer med största sannolikhet att kompensera för det i form av nya vänner och förbättrade språkkunskaper. Vissa skolor arbetar med Nordplus för att underlätta programutbyten mellan olika gymnasieskolor och yrkesskolor inom Norden eller inom EU. En bra utgångspunkt är att börja med att fråga din studierådgivare om vilka möjligheter det finns för dig att åka på utbytesstudier inom Nordplus program! Erasmus+ erbjuder utbyte för ungdomar mellan 13 till 30 år; dessa utbyten sker utanför skolmiljön och har som mål att föra samman ungdomar från olika länder. För utbytesstudier som varar under flera månader eller ett helt akademiskt år, spana in YFU, STS och EF

För eftergymnasiala studenter finns väldigt många alternativ att välja mellan när det kommer till utbytesstudier. De flesta universitet finns redan med i Erasmus+ programmet, och de flesta universitet har ofta också utbytesöverenskommelser mellan enskilda institutioner. Valen som du får via din egna institution är ofta begränsade och det är alltid ett bra alternativ att söka efter en plats för utbytesstudier på egen hand. Varför inte spana in KILROY? KILROY samarbetar med flertalet universitet i exempelvis USA, England, Australien, Nya Zeeland och Kanada. Om du vill spendera dina utlandsstudier med att utforska Asien så kan du spana in de olika utbytesdestinationerna som Asia Exchange erbjuder. 

Notera dock att när du åker på ett så kallat 'Freemover exchange', det vill säga att du hittar ditt utbytesprogram på egen hand, är du själv ansvarig för studieavgifter och andra kostnader under ditt utbyte. Läs mer om stipendier och bidrag i vår artikel och då vägledning i hur du kan finansiera dina utbytesstudier utomlands.  

Dina utbytesstudier kommer sannolikt att vara en av de bästa erfarenheterna som du får under tiden som du pluggar, och du kommer säkerligen att skaffa minnen (och vänner) som kommer varar livet ut. Det finns massor med destinationer att välja mellan, så börja att söka mellan olika platser och program och sätt igång ansökningsprocessen: det är dags att för dig att bege dig iväg på utbyte!

)