Historien om ISIC

60 års unik historia

ISIC-kortet skapades av studenter för studenter år 1953. Beslutet att bilda ett internationellt studentkort, ISIC, var ett initiativ av de norska och nederländska studentföreningarna, med stöd av COSEC, det samordnande organet för studentföreningar i Danmark. På deras tredje internationella studentkonferens beslutades att man skulle ta “de nödvändiga stegen för att säkra att ett internationellt studentkort blev tillgängligt snarast möjligt och tillgängligt för så många av världens studenter som möjligt.”

Ursprungligen var ISIC-kortet en ID-handling för att uppvisa sin status som heltidsstudent och därmed få tillgång till rabatterade flygbiljetter. För att få köpa studentrabatterade flygbiljetter köpte man sitt ISIC-kort och kunde sedan upptäcka världen, resa till nya länder och uppleva nya kulturer.

ISIC-kortets dåvarande vision var: “Increasing international understanding through the promotion of travel and exchange opportunities among students, young people and the academic community.”

2013 markerade 60-årsjubiléet av det Internationella Studentkortet, ISIC. För att uppmärksamma ISIC:s 60-årsdag gjordes en kort dokumentärfilm med intervjuer av några nyckelpersoner i ISIC-kortets historia. Filmen ger en bra inblick i ISIC-kortets unika historia, men också tankar kring en lovande framtid.

Förändring i fokus

ISIC fortsätter att vara det enda internationellt godkända beviset på att du är heltidsstuderande. Det ökande utbudet av generellt rabatterade flygbiljetter har dock ändrat fokusen för ISIC. Tillgången till billiga flygbiljetter har lett till en minskning av försäljningen av ISIC-kort efter millenniumskiftet för köp av enkla reseprodukter. I dag överstiger produktutbudet för andra förmåner och rabatter via ISIC-kortet långt det som finns för flygbiljetter. ISIC-kortet är i dag ett livsstilskort som används varje dag. Kortinnehavare har fortsatt tillgång till en mängd flyg– och reserelaterade rabatter och dessutom tillgång till 42 000 utvalda produkter och tjänster som förenklar livet för studenter både hemma och utomlands.