Studentlivet i USA

Många nordiska studenter är bekanta med USA som en destination för utlandsstudier, men fler och fler studenter väljer även att läsa en hel utbildning i USA. I USA finns det runt 4000 institutioner för högre utbildning, många av dem är rankade som de bäst i världen, så här finns det verkligen en del alternativ att välja mellan! Det finns yrkesutbildningar, associate utbildningar som förbereder studenter inför universitetsstudier, kandidatutbildningar på colleges och universitet och master och doktorand utbildningar. 

Ansökan

Det finns ingen generell ansökningsperiod eller ansökningsportal för att ansöka till universitet i USA. Istället har varje universitet sin egen ansökningsperiod som de lyfter fram på deras egna kanaler. Visa universitet har en så kallad öppen ansökan, vilket innebär att de tar emot ansökningar året om, och om du har tur kan du påbörja dina studier redan nästa termin. Fulbright Center erbjuder bra information gällande ansökningsprocessen till kandidat och associate utbildningar på svenska.

Ansökningsprocessen med allt pappersarbete och datum att komma ihåg kan vara svårt. Om du är intresserad av att plugga i USA, har vår partner KILROY många partneruniversitet i USA, och erbjuder gratis studierådgivning som hjälper dig genom hela ansökningsprocessen. Genom Project Assess kan du hitta en mentor som har gått igenom samma ansökningsprocess som du, och kan därför hjälpa dig att undvika vanliga misstag och fel som kan göras vid ansökningen, och även hjälpa dig att skriva en så bra ansökan som möjligt. 

Studentlivet i USA och finansiering av dina studier

Att studera i USA är rätt så dyrt i jämförelse med Norden och Europa. Ett akademiskt år på ett av toppuniversiteten kan kosta tiotusentals dollar och ett på "vanligt" universitet kan kosta runt 20 000 - 30 000 USD. Utöver detta behöver du som student också täcka kostnader för boende, transport, studieböcker, försäkring och andra utgifter. Under ansökningsprocessen tillkommer det också en avgift på ca 50-100 USD.

Även om det låter extremt dyrt att studera i USA, så finns det flertalet stipendier för internationella studenter. Vissa täcker i varje fall en del av avgifterna, medan andra stipendier kan täcka nästan halva utbildningen. Universitet tilldelar själva stipendier till internationella studenter, men det finns också organisationer som stödjer studenter som vill plugga i USA. Spana in Fulbrights stipendiealternativ här. För mer information om stipendier och bidrag, spana in vår studentartikel om Stipendier och bidrag. 

Opiskelemaan Yhdysvaltoihin 

Boende och levnadskostnader

Studenter bor ofta i studentboenden på campus eller hyr lägenheter privat som ligger nära skolan. Många universitet och colleges siktar på att erbjuda boende på campus till första års studenter och att i en studentkorridor är ett fantastiskt sätt att skaffa nya kompisar och vara delaktig i livet på campus. Att på i en studentkorridor kan givetvis också vara stökigt och du kan se en hel del fester under sena kvällar (eller tidiga mornar). Om du hyr en lägenhet själv får du mer lugn, men det kostar också mer, och du kommer behöva betala för elektricitet, vatten, internet och för andra förnödenheter utöver hyran. Dessa lägenheter ligger ofta inte heller så nära skolan som studentkorridorer på campus för, så då kommer du behöva reservera lite mer tid för att ta dig till skolan. 

Levnadskostnader kan också variera mycket beroende på collegets eller universitets läge. Generellt så kostar det mer i större städer och deras närliggande områden, och on-campus boenden kan kosta mer på toppuniversitet i jämförelse med boende på lägre rankade universitet.  

Opiskelijaelämä Yhdysvalloissa

Oavsett om du väljer on-campus boende eller bor i en privat hyrd lägenhet, så se till att du kollar upp olika boendeformer noga i förväg! 

Källor:

Fulbright Center: Study in the US

EduPass: The SmartStudent Guide to Studying in the USA

EducationUSA: Your 5 Steps to U.S. Study

Study International: How to Find Student Accommodation in the USA

 

)