Är du trött på att vända på slantarna i slutet av månaden så bör du läsa igenom dessa 5 punkter!

Att söka eller att inte söka extrajobb

Tycker att "cash is king" men också att "tid är pengar"? Är du trött på att vända på slantarna i slutet av månaden men känner samtidigt att din fritid är värdefull? Om du går i tankar att dryga ut studentkassan ger vi ger dig fem punkter som kan vara värda att läsa igenom innan du bestämmer om ett extrajobb är något för dig eller inte! 

 

 • Erfarenhet
  Plus: Du blir mer attraktiv på arbetsmarknaden eftersom ett deltidsarbete visar att du är engagerad och har erfarenhet. Om jobbet också är relevant för dina studier, har du kommit långt den dag du ska söka drömjobbet.
  Minus: Att få ett relevant jobb under studietiden kan vara svårt. Speciellt i branscher där arbetstiden krockar med föreläsningar. Dessutom kan många irrelevanta jobb på ditt CV ge ett dåligt intryck till framtida arbetsgivare.

 

 • Ekonomi 
  Plus: Du får mer pengar varje månad utöver ditt studiemedel. Vilket innebär att du kan leva ett lite lyxigare studentliv eller spara till något du länge velat ha, exempelvis en examensresa!
  Minus: Å andra sidan kan en stram budget vara en del av charmen att vara student. Dålig ekonomi kan också hjälpa dig att tänka mer förnuftigt, skapa en budget och spara pengar. Se det som en lärdom!

 

 • Nätverk
  Plus: Du får möjlighet att skapa nya relationer. Detta ökar chansen att du träffar någon som kommer att rekommendera dig för ett jobb senare eller på annat sätt hjälpa dig att komma in i arbetslivet efter din studietid!
  Minus: Nackdelen är att du kommer spendera mindre tid med dina klasskompisar, som faktiskt också kan bli framtida referenser och kollegor! Det kan kännas som att alla sociala händelser inträffar precis när du måste jobba, och att säga nej till saker kommer du nog tyvärr behöva göra ibland...


  Glöm inte bort dina framtida kollegor - klasskompisarna!
  Glöm inte bort dina framtida kollegor - klasskompisarna!

 • Självbild 
  Plus: Genom att hoppa in i processen att söka jobb får du värdefull erfarenhet av att skriva jobbansökningar och delta i intervjuer. Så småningom blir det lättare och du blir mer van att prata med främlingar, en erfarenhet som är svår att läsa sig till! 
  Minus: Det är långt ifrån alltid man att få napp vid första försöket. Många intervjuer och otaliga "nej" kan slita på motivation och självbild. Men ge inte upp! Blicka framåt och håll hoppet uppe så kommer det tillslut ett jobb för dig!

 

 •  Tid
  Det sista och kanske mest avgörande du bör ha med i dina tankar är tiden. Hur mycket tid lägger du på dina studier idag? Är det kämpigt att få ihop tiden eller känner du att fritid är något du har gott om? Ta ett tag och klura på om ett jobb vid sidan av studierna är något för dig. Du känner till din situation bäst så skriv ihop en egen lista på för- och nackdelar och se vad som väger tyngst! 


Lycka till!

)