Att studera utomlands kan ge dig så mycket, oavsett om det är en kort språkkurs, en termin som utbytesstudent eller en hel examen. Kolla vad som hade passat just dig bäst!

Boosta din karriär med utlandsstudier

Att studera utomlands kan ge dig så mycket, oavsett om det är en kort språkkurs, en termin som utbytesstudent eller en hel examen. Kolla vad som hade passat just dig bäst!

Denna artikel är skriven I samarbete med EU Business School.

Att studera utomlands är erfarenhet för livet. Det handlar om att utöka sitt nätverk även utanför Sverige, att uppleva nya kulturer och traditioner, fördelarna med att studera utomlands är tydliga. 

Det är inte konstigt att antalet internationella studenter har tredubblats de senaste 25 åren.

Visste du att ungefär 4.3 miljoner studenter är registrerande på skolor utanför deras hemland? 53% av den är asiater, mestadels från Indien, Kina och Korea. Antalet är slående och visar hur populär trenden att plugga utomlands faktisk är.

Om du inte är säker på om en språkkurs, en termin utomlands eller en hel examen utomlands är den rätta vägen för dig, fortsätt då läsa och finn flera överraskande fördelar med att studera utomlands. 

Och vem vet – kanske gör det ditt val enklare!

1. Etablerar dina språkkunskaper

Genom att plugga utomlands, så får du möjligheten att slipa ett nytt språk på ett mycket bättre sätt än att lära dig genom böcker och/eller lektioner. Såklart kan du få värdefulla språkkunskaper genom att lära dig ett främmande språk på lektioner men att även bo utomlands är en helt annan upplevelse.

Du får kontroll över språket på ett helt annat sätt, helt ärligt för att du inte har något annat val. Om du vill lära känna dina klasskamrater så behöver du kunna språket, och du får också daglig träning genom att gå till din lokala matbutik eller till en bar och beställer drinkar etc. 

Positivt är att du får lära dig att använda slang och vardagliga fraser på ett lätt och ledigt sätt.

Ett annat plus är att genom att utveckla dina språkkunskaper kan du se till att ditt CV står ut, speciellt om du vill satsa på att ta dig in på den internationella marknaden. 

Att vara flytande I ett andraspråk är väldigt fördelaktigt och eftertraktat i många stora organisationer och internationella företag med många flerspråkiga anställda, inom diplomati och internationella relationer. 

Allt som allt, att ha ett andraspråk på ditt CV kan vara en avgörande fördel, oberoende av karriärrsmål.

2. Utvecklar en bättre förståelse för andra kulturer

Att studera utomlands kan verkligen bli en givande erfarenhet. Du får möjligheten till att utforska andra kulturer, traditioner, maträtter och sätt att leva. 

Fördjupa sig i nya kulturer och anpassa sig till nya platser, knyta an till en ny gemenskap, interagera och förstå deras sätt att leva kommer att ge dig en bättre förståelse för världen och för dig själv.

När du intresserad dig för andra människor med olika etniska bakgrunder och nationaliteter, kan du kanske komma att uppskatta din egen uppväxt och kulturella bakgrund mer. Du kommer även att utveckla ett mer öppet sinne med större förståelse för kulturella skillnader och se världen ur ett större perspektiv.

Du får lära dig hur andra ser på livet och om deras övertygelser, dessa nya insikter kommer att berika ditt liv.

Om du väljer att studera utomlands I Barcelona så får du verkligen en mångkulturell upplevelse då över 179 olika nationaliteter studerar här och antalet bara växer tillsammans med den stora gemenskap som uppstår bland alla som kommer hit. Det betyder, att du inte bara får möjligheten att lära dig om den spanska kulturen, utan du kommer också få en förståelse för italienare, fransmän, britter etc., från klasskompisar och andra umgängen.

3. Både ditt personliga och professionella nätverk utvidgas

Du kan utveckla ditt nätverk väsentligt av att studera utomlands. Du möter studenter, lärare och många andra människor och det enda du behöver göra är att ta tillfället I akt och bygga värdefulla kontakter med människor från hela världen.

Det gedigna nätverk du bygger under din studietid kan hjälpa dig att skapa en framgångsrik karriär senare i livet. Ju fler kontakter du har, desto större är chanson att du träffar någon som rekommenderar dig för en jobbintervju eller att någon uppmärksammar dig på Linkedin. 

Se till att umgås och ta kontakt med människor på plats men glöm inte sociala medier, där kan du hålla kontakten med nya vänner och andra värdefulla kontakter även när du är hemma igen.  

4. Ger dig värdefulla redskap I din personliga utveckling 

Att studera utomlands är en erfarenhet som tar dig utanför din comfort zone. Du befinner dig I ett nytt land, försöker lära dig ett nytt språk och måste anpassa dig till en ny kultur.

Det kan vara tufft, men tveklöst så kommer det vara värt det. Genom att utsätta dig för nya saker och situationer får du möjligheten att lära känna dig själv på kort tid, du mognar och lär dig att tro och lita mer på dig själv.

Möta och interagera med människor I olika åldrar, med olika erfarenheter, kulturer, språk och sätt att leva ger dig sociala färdigheter och förbättrar ditt sätt att kommunicera, din lyssnarförmåga, empati och förmåga att arbeta i grupp, för att nämna några exempel.

Genom att studera utomlands så växer du något enormt, både personligt och professionellt och det är utan tvekan det bästa du kan göra för din karriär och din egna utveckling.

5. Förbättrar dina karriärmöjligheter

En av de största fördelarna med att studera utomlands är möjligheten att resa till nya platser som du troligtvis aldrig hade besökt annars. Och nya erfarenheter ger nya möjligheter. 

Genom att studera utomlands förbättrar du dina chanser att få internationella jobberbjudanden. Ju mer du vågar dig utanför din comfort zone och etablerar nya kontakter, desto större chans har du till spännande karriärmöjligheter som kommer hjälpa dig framåt i din professionella bana.

Att studera utomlands kan ge dig många spännande karriärmöjligheter med chanser till en bra karriärbana med goda ekonomiska möjligheter.

 

Vi kan till sist fastställa

Så, till sist kan vi enkelt konstatera att studera utomlands är väldigt givande. Det kommer inte bara öppna nya dörrar till en fantastisk potentiell karriär, men också ge erfarenheter som ökar och hjälper din personliga utveckling. 

Om studera utomlands under en längre tid inte känns rätt för dig så kan du ändå få din internationella erfarenhet genom t.ex. sommarkurser utomlands.

Detta års stora variation av sommarkurser är ett bra sätt att kompensera för det vi förlorat i utbildningssyfte under 2020. Vanligtvis så är längden på dessa mellan 2 veckor och 2 månader och ger en fantastisk möjlighet till utbildning utomlands som gynnar dig professionellt och personligen.

)