Lär dig att fokusera på det viktigaste och spendera din tid smart när du studerar.

Work smart - not hard

Strävar du efter effektivitet i studierna? Det är du inte ensam om då det som student ibland kan kännas som att det ända man har tid för är att plugga, äta, sova. Istället för att bara kämpa på och ta sig igenom dagarna med nöd och näppe vill man finna en balans. Denna balans handlar i grund och botten om att göra något smart av den tid vi har för att bli effektivare och på så sätt få mer fritid och ett bättre studentliv. Här lär du dig hur du lyckas!

Vad måste du göra?

Gör en lista över de saker du verkligen måste göra. På så sätt får du en översikt över de uppgifter som är viktigast och som behöver prioriteras. Tänk inte på övriga uppgifter som du behöver göra i framtiden utan lägg fokus på det som är aktuellt just nu.

Student planerar

Gör ett schema

När på dagen kan du bäst fokusera på skolan? Planera för plugg då. Planera också in fritid då du kan göra vad du vill och glöm inte bort sömnen.

Student gör schema

Undvik distraktion 

Studera på en plats som gör att du kan fokusera på bästa möjliga vis. För vissa är detta hemma, för andra på biblioteket och för en del är caféet toppen. Försök också att lägga ifrån dig telefonen, stäng ute irriterande ljud och helt och hållet fokusera på din uppgift. 

Student studerar

Träna som avkoppling

Att röra på sig har massa positiva effekter på hjärnan. Att ta en promenad kan både bidra till avkoppling och bättre fokus. Tänk på att träning inte alltid betyder svett och tårar utan även kan varar en promenad, en cykeltur eller en skön stund på yogamattan. Gör det som passar dig! 

Student kopplar av

Små raster mellan uppgifterna

Planera för en kort paus emellan uppgifterna du jobbar med. Att rusa från en uppgift till en annan minskar ditt fokus och din motivation. Risken är dessutom att man spräcker schemat om man inte lägger in lite buffert.

Kaffepaus i schema

Säg nej

Att säga nej kan vara svårt men att tacka nej till sådant som du inte är intresserad av eller inte har plats för i ditt schema kan vara nödvändigt för att du ska få ihop din vardag. Öva på att säga nej och så kommer det bli lättare med tiden. 

Säg nej för att få ihop schema

Njut av det du gör

Gör ett schema du kan njuta av. Planera på ett sådant sätt att du trivs med din tillvaro. Allt i livet är inte alltid super, men att göra det så trevligt som möjligt kommer få dig att inspireras och bli mer fokuserad.

Njut av studentlivet

Utvärdera ditt schema

Hur har ditt schema fungerat? Försök att utvärdera då och då för att se över vilka förändringar som behövs i ditt schema för att du ska hitta en bra balans mellan skola och fritid.

Utvärdera schema

Glad student Maximera ditt minne och minns mer
Vision board Motiveras av din egen vision board
Student lyssnar på musik 5 bästa Spotifylistorna för att finna fokus
)