Studera utomlands

Om du känner att du inte kan hitta dina drömstudier på hemmaplan eller att du vill läsa din utbildning på ett annat språk, så är ett alternativ att läsa hela din utbildning utomlands. Om du vill göra en examensutbildning så finns i princip hela världen till ditt förfogande, så du kommer garanterat att kunna hitta den rätta destinationen för dig. Att hitta din framtida skola och utbildning, och arrangera allt annat som behövs inför dina studier utomlands (så som att hitta boende, finansiering, visum ect.) kan vara tidskrävande och till och med problematiskt. För att underlätta processen för dig har vi har samlat lite tips och användbar information till dig. Läs igenom och börja planera! 

Hur hittar jag en studieort?

Att studera utomlands har stadigt ökat i popularitet inom Norden under de senaste åren, både när det kommer till studenter som pluggar på gymnasial och eftergymnasial nivå (även om det är mer populärt att läsa på högre nivå utomlands). Nordiska studenter väljer att studera i andra nordiska länder eller i övriga Europa, men ett ökat antal av studenter väljer också att plugga i andra delar av världen. För elever som pluggar första året på gymnasium så är UWC skolor ett utmärkt alternativ för att plugga utomlands. Om du pluggar på eftergymnasial nivå kan du alltid på kontakta universiteten och UASs som du är intresserad av att göra det på egenhand, men eftersom processen är långdragen och innefattar mycket pappersarbete, så kan det vara en bra idé att skaffa lite hjälp. KILROY samarbetar med många universitet världen över och via KILROY kan du ansöka till en kandidat, master eller collegeutbildning i till exempel USA, Nya Zeeland, Kanada, England och Australien. KILROY erbjuder också gratis studierådgivning, så om du har några frågor relaterat till utlandsstudier, så kan du boka in ett möte med någon av KILROYs studierådgivare här!

Finansiera dina studier

I Norden är det gratis att studera som EU-medborgare, och i andra EU-länder studerar ofta EU-medborgare gratis eller för en lägre avgift. Det är också möjligt för nordiska studenter att månadsvis få finansieringsstöd från deras hemland i form av studielån. Du kan antigen vara berättigad till att ta studielån inom ditt hemland eller från din valda studiedestination.      

Utanför EU tar många länder en studieavgift och då är kostnaden för utlandsstudier betydligt högre. Det kan skilja sig ganska mycket från land till land, när det kommer till studieavgifter för internationella studenter, och det är skillnader mellan utbildningsnivåer och ämnesområden. Till exempel kostar lärarutbildningar mycket mer än studier inom humanitära ämnen eller ekonomi. 

Om du inte ännu har bestämt dig för vart du ska plugga någonstans och funderar över utgifterna som du kommer ha under tid studietid utomlands, spana då in Top Universities lista över billiga och kostnadsfria destinationer för utlandsstudier. Vissa institutioner för högre utbildning och vissa utländska regeringar erbjuder helt eller delvis stipendier till internationella studenter för att hjälpa med att täcka deras studieavgifter och levnadskostnader under tiden som de pluggar utomlands. I vår artikel om stipendier och bidrag presenterar vi ett flertal alternativ som hjälper dig att täcka dina kostnader medan du studerar utomlands. För studenter som studerar i Spanien, Luxemburg eller på Cypern är det möjligt att ansöka om ett Erasmus+ studentlån som hjälper till att täcka studieavgifterna.

Opiskelu ulkomailla 

Sitt ner och prata med dig själv

Varför vill jag studera utomlands?

Varför ska jag välja just den här destinationen?

Är det den enda skolan som erbjuder denna utbildningen? Om inte, varför skulle jag vilja plugga där?

Hur finansierar jag mina studier?

Du borde kunna svara på dessa frågor, innan du sätter igång och börjar ansöka och planera. Att ansöka till en utländsk institution är inte en lika enkel och snabb process som det är att söka till skolor på hemmaplan, och du måste arbeta under tiden som du letar efter den rätta destinationen. Du borde reservera tid för processen i god tid, så att du har koll på alla deadlines och andra viktiga datum för din ansökan, och så att du har tid att förbereda alla viktiga dokument som du behöver. Arbetet tar inte slut när du har skickat in din ansökan, om du kommer in på programmet som du har sökt till så måste du börjar planera och utföra din flytt till det landet som du ska plugga i. Att studera utomlands är en fantastisk upplevelse, men kom ihåg att allokera tid till själv för att tänka, planera och bearbeta din ansökan så att du inte behöver stressa dig igenom (troligtvis) vad som kommer vara en av de störta besluten i ditt liv.  

Opiskelu ulkomailla

 

)