Australien, här kommer jag!

Studentlivet i Australien

Svårslagen natur, garanterad djupdykning i det engelska språket och livliga metropoler: det fin massvis med anledningar till varför du ska ta till kandidat eller masterexamen (eller båda) i Australien. Det finns definitivt utbildningar att välja mellan, då det finns över 22 000 utbildningar och 1200 högre utbildningsinstitut i Australien: wow! 

Ansökan

I Australien börjar höstterminen i februari och slutar i juli. Vårterminen börjar i juli och slutar i november. I princip så tar universitet emot ansökningar året om, men det finns en deadline för när utbildningar som börjar en viss termin. Det finns ingen generell ansökningsportal, där du kan ansöka till flera universitet samtidigt, istället ansöker du individuellt till varje universitet och program som du är intresserad av, via skolornas egna ansökningsportaler. 

Högre utbildningsinstitutioner kräver också vissa intyg från dina tidigare studier (som gymnasiebetyg eller liknande) och nivån som krävs för dina engelskakunskaper skiljer sig också åt mellan institutioner. För att vara säker på att dina ansökan kommer flyta på bra när det kommer till att visa dina språkkunskaper, så är det värt att göra ett engelskatest som visar på dina kunskaper, så som IELTS eller TOEFL. Du kan också behöva bevisa dina engelskakunskaper från din gymnasieskola, för att få det australienska studentvisumet. 

Ansökningsprocessen med visum och allt annat pappersarbete som ska göras kan vara krävande. Om du är intresserad av att plugga i Australien, så kan KILROY hjälpa dig med hela ansökningsprocessen. KILROY samarbetar med många universitet i Australien och deras studierådgivning är alltid gratis. De hjälper dig att välja rätt utbildning och skola.

Opiskelijaelämä Australiassa

Studentlivet i Australien och finansiering av din studier

Att studera i Australien skiljer sig en del från de föreläsningsbaserade studierna på universitetsnivå som är vanligt förekommande i Norden. I Australien är också klasserna små och projekten kan vara mer lagda åt det praktiska hållet än åt det teoretiska. I Australien hittar du många topprankade universitet och är också väldigt populärt bland många utlandsstudenter: globalt, så är Australien det tredje populärare landet för utlandsstudier. 

Priserna för att plugga en universitetsutbildning i Australien rankar internationellt väldigt högt. Kandidatstudier kostar runt 9500 - 21 500 EUR per år och masterprogram mellan 13 000 - 23 500 EUR per år. Specialist  studier, som läkare och veterinärutbildningar kan kosta ännu mer beroende på universitet. Lyckligtvis delar Australiens stat och flera universitet ut flera olika stipendier till internationella studenter. Ta en till på vilka här.    

Det är också enkelt att finansiera dina studier med extrajobb: det australienska studentvisumet inkluderar nämligen också deltidsarbete på 40 timmar/ vecka under dina terminer och obegränsat med arbetstimmar under skollov. Många studenter jobba deltid för att finansiera dina studier, och ett deltidsjobb är också ett bra sätt för dig att komma in i arbetslivet medan du studerar. Hitta mer information om deltidsjobb medan du studerar här.

Opiskelijaelämä Australiassa

Boende och levnadskostnader

I Australien bor vanligtvis studenter i studentboenden på campus, privat eller så hyr de lägenheter eller delar med andra studenter, eller i så kallade homestays hemma hos en familj. Homestays är billigare jämfört med studentbonden på campus eller att bo själv, och speciellt för studenter som är unga och som aldrig bott själva förut kan homestays vara ett bättre och skönare val för att kunna anpassa sig bättre till studentlivet i ett annat land. Kostnaden för studentboende på campus skiljer sig mellan universitet, likväl som de faciliteter som inkluderas i priset på campusboendet (så som tvättrum). Det är ett populärt alternativ att hyra ett hus eller en större lägenhet tillsammans med kompisar, så att kostnaderna delas, då har du också sällskap hemma. Ko m ihåg att om du hyr av en privat hyresvärd, så betalar du också för elektriciteten, vatten och andra förnödenheter utöver själva hyran. Titta på lägenheter och potentiella rumskompisar på Australiens mest populära sida: Flatmates.com.au

Opiskelijaelämä Australiassa

 

Källor:

KILROY: Studera i Australien

Australian Government: Study in Australia

Studies in Australia: The international students' guide

Universities Australia: The voice of Australia's Universities

Home Affairs, Australian Government: Student visa

Study in Australia - Scholarships

 

)