Har du dåliga vanor som påverkar ditt studie- och studentliv? Spana in dessa vanligt förekommande dåliga vanor och hur du kan tackla dem!

Skippa dessa dåliga vanor i ditt studentliv

Studentlivet kan vara krävande med alla möten, deadlines och tentor. Ilband kan vi utveckla dåliga vanor längs vägen, och som blir en del av vårt vardagsliv och som vi börjar accpetera som standard. Vi har listat några dåliga och vanliga vanor nedan, hur de påverkar ens studentliv och hur man blir av med dem. Är det någon av dessa som du har som en dålig vana? 

1. Kolla på sociala medier medan du pluggar

Sluta med det. Nej allvarligt talat, sluta. Lås in din telefon i en låda och stäng av den helt och hållet, installera en sociala medier blockerare i din webbläsare: allt för att hålla dig från att kolla på sociala medier medan du pluggar. Det är väldigt ditraherande och tar dig absolut ingen vart. Du kommer att fastna i den där loopen där du tittar på din telefon varannan minut även fast det inte finns något att titta på. Är det svårt att hålla sig borta? Det är alltid smart att ta små sociala medier pauser som en belöning - ex. genom att använda dig av Pomodoro metoden: 25 minuters arbete, 5 minuters telefonpaus. Fungerar fint. 

2. Jämföra dig med andra

Det kommer alltid finnas någon som är smartare, bättre, roligare och mer motiverad än dig. Att oroa dig över detta kommer inte att ta dig någonvart. Det är inte heller rättvist att jämföra med någons "utsida" med din "insida". Du har ett unikt perspektiv på vad du kämpar med och dina ambitioner, och du tittar bara på andra från den ytliga utsidan. Dessutom, är din framgång inte beroende av någon annans framgång (eller misslyckanden) och du har inte någon makt över någon annan än dig själv. Vattna ditt eget gräs, som man brukar säga. 

3. Konstant klagande

Ja, att klaga är roligt, men nej, det kommer inte att göra de du har runt omkring dig något gott. Det har bevisats gång på gång att positivt tänkande och vara optimistisk hjälper dig och att negativt tänkande skadar dig. Konstant klagande ändrar sättet som din hjärna processar information. Desto mer negativt du tänker, desto lättare kommer din hjärna ha att komma på mer negativa tankar. Att ändra sitt mindset tar tid och övning. Om du behöver klaga på något, så försök tänka ut vad det faktsikt är som gör att du känner dig otillfredställd eller på dåligt humör. Ta sedan tid på att fundera över hur du ska kunna tackla dessa problem. På detta sätt kan du vända din negativitet till en konstruktiv vana istället. 

4. Att vara en perfektionist

Ledsen att behöva meddela att perfektionism är en dålig vana det också. Det tar tid och kraft från vad som verkligen betyder något, men du kan slå dig fri från det. Att fokusera på att hitta den perfekta färgen till din presentation tar upp för alldeless för mycket tid i onödan. Att göra klart saker är mycket mer produktivt. Ibland är 'bra nog' allt som behövs. Dessutom, är det inte för intet som frasen 'practice makes perfect' finns. Du behöver göra något många gånger för att kunna förbättras. Någon som gör 100 dåliga skålar lär sig mer än någon som tillägnar lika mycket tid med att göra en perfekt skål. 

5. Göra det som dyker upp

Att göra vad som dyker upp för stunden, istället för att planera i förväg, kan kanske vara den värsta produktivitetsdödaren. Om du låter dig själv konstant få distraheras kommer du aldrig att få något gjort. Ett bra sätt att bryta detta mönster på är att ha en distraherings/ prokrastinerings ark brevid dig medan du arbetar. När något dyker, skriv ned det och återkom till det vid ett senare tillfälle. Ingenting behöver fixas på en gång, och många problem kommer lösa sig av sig självt om du bara väntar en halv minut. Lycka till!

Lycka till med att skippa dina dåliga vanor - ge ditt allra bästa!

)