Ett sabbatsår - varför ta ett sabbatsår från studierna?

Ett sabbatsår är ett populärt val för studenter som har gått ut gymnasiet och som vill ta ett break från studier innan de börjar på universitet. Ett sabbatsår ger dig definitivt möjligheten till att lista ut vad du vill göra härnäst, men det är också värt att tänka på vad du vill göra under ditt sabbatsår: kanske jobba, resa, eller hitta en praktik... Oavsett vad du vill få ut av ditt sabbatsår så har du fria valmöjligheter, så make it count.

Oavsett hur du spenderar ditt sabbatsår utomlands eller hemma, så avsett tid att tänka över vad du vill göra härnäst. Ett sabbatsår ger dig inte bara en paus från skolan, utan också möjlighet till att samla nya kunskaper och erfarenheter. Kom ihåg dock att ett sabbatsår verkligen ska vara till för en paus från studier. Om du redan har bestämt dig för ett visst ämne som du vill fortsätta att studera, så se till att låta dina kunskaper få gro, så att du är redo att sätta igång är det är dags att börja plugga igen.   

Ä'ven om många åker utomlands, så behöver det inte betyda att du ska resa. Utvidga dina erfarenheter kan du likaväl göra på hemmaplan som utomlands. Om du redan är  intresserad av ett specifikt jobb eller studier, varför inte göra en praktik! Jobberfarenhet är definitivt ett plus på CV:t, oavsett om det är volontärarbete, praktik, sommarjobb eller en fast anställning. Sammanfattningsvis, håll igång under ditt sabbatsår! Du vet aldrig hur det kommer att belöna sig senare.

Välivuosi 

Hemma eller utomlands, ett sabbatsår ger tid tid att fundera ut ditt nästa steg. 

Men resa då? Ja, många väljer att spendera i varje fall lite tid utomlands under sitt sabbatsår. Ett populärt sätt är att göra en Working Holiday i Australien, Kanada, Nya Zeeland eller i USA. Working Holiday är som namnet säger en kombination mellan att jobba och resa. Med ett Working Holiday visum kan du jobba under kortare perioder och bygga upp en resebudget, och resa ett tag, för att sedan jobba igen. Visumet ger dig möjlighet att stanna kvar i ett visst land mycket längre än ett turistvisum skulle. Working Holiday är därför ett perfekt val under ditt sabbatsår: resa, jobba, förbättra dina språkkunskaper under flera månader! Med det Working Holiday visumet i Australien kan du dessutom plugga i fyra månader. Spana in de olika valen för ett Working Holiday här

En paus från skolan (och kanske från hemmet också) ger dig perspektiv, speciellt om du åker utomlands. Du kommer lära dig vad som betyder mest för dig och du kommer lära dig att inte stressa över saker som inte går som planerat. Om du spenderar tid iväg från familj och vänner kommer du se dem i ett ljus. Kanske kommer du att sakna saker som du inte tänkt på tidigare! Du kommer också att träffa nya vänner längs vägen. 

Välivuosi 

Ett sabbatsår utomlands kommer ge dig nya språkkkunskaper , vänner och nya minnen.  

Desto mer du försöker lära dig nya saker under ditt sabbatsår, desto klarare kommer dina tankar att vara över vad du vill göra i framtiden. Även om det är vanligt att ändra yrken och skaffa flera examen, så är det ett stort val. Ett sabbatsår och ett break från livet där hemma är en unik erfarenhet och investering i dig själv, när du inte riktigt vet vad du vill göra här i livet. 

Källor:

University of Bath

Huffington Post

 

)