Låt inte en liten budget hindra dig från att upptäcka världen.

Res på en studentbudget

En studentbudget är ofta ganska tajt, och att resa tenderar ofta att vara ganska dyrt. Men låt inte detta begränsa dig: det är möjligt att resa utan att behöv ta slut på alla dina pengar! Du behöver bara få koll på lite tips och tricks när du ska resa med en studentbudget. Världen är full av studentvänliga destinationer och med ditt ISIC-kort så kan du njuta av massvis med studentrabatter på resor, boende, mat och aktiviteter under resans gång. Spana in dessa 7 tips för hur du ska resa med en studentbudget och börja därefter att planera ditt näst stora äventyr!

Välj rätt destination

Ja, Paris är underbart, men det gör att ditt bankonto snabbt tynar bort... Prag är å andra sidan en annan europeisk pärla. Där kan du njuta av en öl för bara 1 EUR mitt under en tur i stadens centrum. Grekland, Portugal och Bulgarien, är också prismässigt väldigt studentvänliga europeiska destinationer. Vill du resa lite längre bort? Åk då till Marocko, Vietnam, Thailand, Laos eller Guatemala. Thailand är också ett riktigt bra ISIC-land! Om du längtar efter en sann metropol, så finns det alltid gratis aktiviteter som du kan göra. Exempelvis har London massvis med museum och andra attraktioner som har gratis inträde. Det finns också massvis med appar som kan hjälpa dig att budgetera din resa, så som Budget Your Trip eller My Funky Travel som listar destinationer utefter en estimerad daglig resbudget. Tänk dock på att det spelar roll när du reser. Under sommarmånaderna är populära vinterdestinationer som Thailand, mycket mer prisvärda och vädret är också ganska okej där under sommarmånaderna!

Reissaa opiskelijabudjetilla

Boka dina flyg tidigt

Oavsett hur du transporterar dig (flyg, tåg, buss eller båt) så är den gyllene regeln att vara ute i god tid för att kunna få de billigaste biljetterna. Välj din destination och restid god tid i förväg: detta kommer att spara dig massvis med pengar! Se också till att försöka att resa när det inte är säsong: det är inte lönt att boka ett flyg under sommaren på en lördag om du ska åka en vecka senare... Spana in billiga student flygbiljetter som är tillgängliga för dig som har ISIC-kortet. 

Reissaa opiskelijabudjetilla

Packa lätt

Res lätt och packa endast vad du tror att du behöver. Först och främst behöver du tänka på vad du faktiskt kommer att behöva under din resa. Att förflytta dig under din resa är också mycket lättar om du bara har en mindre ryggsäck att bära, istället för fem par skor och tre par jeans... Många flygbolag betalar också extra för bagage, så om du endast reser med en väska så kommer du dessutom spara en hel del. Om du reser långt och/eller under en längre period, så borde du överväga att köpa en studentflygbiljett. Bagage är då alltid inkluderat och regler och villkor är också mer flexibla jämfört med vanliga flygbiljetter. 

Reissaa opiskelijabudjetilla

Att hitta billiga boendealternativ 

Det finns massvis med billiga boende alternativ tillgängliga för studenter och det är värt att spendera tid på att hitta boende som rätt för dig under resan. Hotels.com erbjuder dig med ISIC kortet en härlig rabatt på hotellnätter och studentrabatt är också tillgängligt hos Generator Hostels, Hostelworld och Homestay. Airbnb är också ett bra alternativ för studenter som letar efter ett billigt boende och det är också ett bra sätt att komma in i det lokala livet. För de studenter som är äventyrliga och som vill hitta nya vänner så är "couchsurfing" också ett superbilligt alternativ. Kom ihåg att ett dorm är också ett billigt sätt att komma undan, om du bokar nätter på ett hostel. 

Reissaa opiskelijabudjetilla

Undvik turistfällorna

Turistställen, turistpriser! De populäraste sightseeing ställena är populärast av en anledning, men kom ihåg att ett besök vid dem ofta är väldigt dyrt. Ett bra sätt för att få sig en syn av dessa ställen är genom att gå eller att ta en cykeltur. Att hyra en cykel är ett bra sätt för att kunna ta sig runt snabbt och för att lära känna de lokala omgivningarna, eftersom cykeln är det primära färdmedlet i många populära städer som Amsterdam, Köpenhamn och Kyoto. Istället för att ta ett glas vin på toppen av Eiffeltornet, ta en picknick på gräsmattan bredvid Eiffeltornet. Kom ihåg att personalen hos ditt hotel eller hostel eller din airbnb host också kan ha bra tips på ställen som är populära hos lokalbefolkningen. Du kan också hitta en lokalkompanjon som har liknande intressen som du har på CoolCousin, eller spana in vad som händer på platsen där du är under ditt besök på AroundMe. Istället för att jaga runt efter turistattraktioner, spana in om det finns en matmarknad, en konstutställning eller en bra spelning!

Laga din egen mat 

Mat och dryck är något som du kommer att spendera en stor del av din budget på. Du kan spara en stor summa på att laga din egen frukost, lunch och middag, framförallt om du bor på Airbnb, ett hostel med ett gemensamt kök eller hemma hos en kompis. Dessutom är det en upplevelse att handla mat på en lokal mataffär! Gatumat och matmarknader är också ett billigt alternativ, en tumregel är dock  att du behöver komma bort från stadskärnan och turistattraktionerna för att priserna ska sjunka.  

Åk iväg på en Workaway eller en Working Holiday

Ett billigt sätt att resa och spendera tid utomlands under en längre period är att ge sig iväg på en Working Holiday. Working Holiday, som ordet säger, kombinerar jobb och resande utomlands. Med ett Working Holiday visum kan du jobba och resa upp till 12 månader i Australien, Nya Zeeland, Kanada och USA. Jobben är vanligtvis inom områden som turism, service och lantbruk, där du kan hjälpa till att plocka frukter på en fram, se efter boskap, eller hjälpa till på ett hostel eller en restaurang. På en Workaway hittar du diverse olika projekt världen över hos privata värdar/ arbetsgivare. Exempelvis kan du jobba på en farm, hjälpa en entreprenör med dennes hemsida, renovera en byggnad, ja, you name it! Workaways projekt inkluderar vanligtvis också boende (vissa arbetsgivare kan efterfråga en avgift på boendet) och vissa måltider, men är vanligtvis inte lönebaserade. Jobben inom en Workning Holiday är lönebaserade, vilket gör att du kan tjäna en extra slant som hjälper dig att dryga ut reskassan. En Working Holiday eller en Workaway är båda bra alternativ för att förlänga din resa, få ut det mesta av din resbudget och få värdefull jobberfarenhet och minnen som vara hela livet. 

Sist men inte minst: ISIC

Vi kan inte understryka det tillräckligt: TA MED DITT ISIC KORT! 130 länder och över 150 000 studentrabatter världen över utgör en grym anledning för dig att ta med dig ISIC när du reser. Med ISIC kan du köpa studnetflygbiljetter, boka boende med studentrabatt och få 50% i rabatt på entrékostnader på flera av UNESCOs världsarv. I ISIC appen har du ditt digitala ISIC kort med dig vart du är tar dig. Se också till att visa upp ditt ISC-kort vid disken när du handlar, eftersom ISIC kortet ger dig massvis med lokala studentrabatter. Om du inte har ett ISIC kort ännu så kan du köpa ett här

 

Källor:

Indietraveller: 20 Amazingly Cheap Places to Travel in 2020

Indietraveller: 18 Amazingly Cheap Places You Should Travel to in 2018

Go Overseas: 96 tips for travelling with a student budget

The Independent: Tips for student travelling

Travel King: 5 Tips to Travel on a Student Budget

)