Planera en tågluff eller en bussresa

Planerar du en Interrail eller en Interbus i Europa eller en tåg eller bussresa någon annanstans? En bra plan leder ofta till en bra resa, och med tåg- och bussturer är detta särskilt sant. Därför har vi samlat några tips och knep  för att hjälpa dig att planera och genomföra din tåg- eller bussresa: kolla in dem och börja planera!

Interrail

Traditionellt sätt har en Interrail handlat om att tågluffa runt i Europa med ett Interrailpass, men det finns många olika typer av Interrail-pass nuförtiden, och det är viktigt att du väljer det kort som passar dina resplaner bäst. Det finns 3 olika typer av Interrail-pass: Global Pass för att resa i flera länder, One Country Pass, med vilken du reser i ett land som du själv väljer och Premium Pass för att resa Italien eller Spanien med mer flexibla villkor och platsbokning. Den mest populära en av de tre är: Global Pass, med det kortet kan du välja mellan på olika längder på din resa och olika giltighetstider. Hitta det mest lämpliga Global Passet för dig här. Interrailpasset täcker också några färjeturer i vissa länder, som i Grekland eller i Italien: en bra bonus till din tågresa!

Även om tågsystemet i Europa är bra, med många avgångar, med tåg som tar dig var du än vill åka, så är det ändå värt att du planerar din rutt noga för att se till att alla dina byten är realistiska och för att se till att du har råd att vara iväg under den tiden som du har planerat. Att åka nattåg är ett fantastiskt sätt att para pengar på, en se till att du bokar en sovplats på åket innan du ger dig av. Antalet nattåg som går har också minskat drastiskt under de senaste åren, så om du vill åka nattåg från en stad till en annan, se till att det synkar med dina reseplaner. 

Det finns en hel del grymma appar och hemsidor som hjälper dig att planera din tågluff. Använd Interrailplanner för att ta fram din resväg, hitta boende längs vägen och för att dela din resplan med dina vänner. Rail CC hjälper dig att gör platsreservationer och hitta tidtabeller. 

OBS! Det finn inga studentrabatter på Interrailpassen, men det finns ett ungdomskort för dig mellan 12-27 år. 

Interrailin suunnittelu 

Interbus

En enkelresa med bus kan var löjligt billigt i Europa, so bäst 5 EUR/resa. Som student, kommer du ofta att kunna ta del av studentrabatter på bussbiljetter, och för dig med ISIC-kortet, får du 10 % i studentrabatt hos FlixBus. Använd Busradar för att spana in priser på alla resor och destinationer. Om du vill gör en Interrail med buss: en Interbus, är ett busspass ett grymt alternativ. Du kan köpa Intra-Europa busspass från FlixBus (OBS! Inga studentrabatter på FlixBus busspass!) och Busabout. Busabout biljetter kan du köpa hos KILROY

Interrailin suunnittelu 

Boka flyg

Avstånden i Europa är så korta att det ofta är smidigare och billigare att åka landsväg istället för att flyga. Dock är det en nödvändighet att flyga i Europa när du reser från Island. Du med ISIC-kortet får ta del av studentflygbiljetter och till Europeiska städer kan du ta dig till billigt med en studentbiljett, framförallt om du bokar en tur-och retur. Den största förmånen med studentbiljetter är att ditt bagage alltid inkluderas i biljetten, så även om du spenderar en månad eller två på resande fot, så kommer du att kunna packa ned allt som du behöver! Det finns också många appar som hjälper dig med att boka, planera och utföra dina reseplaner och vi har samlat dem här; spana in dem! 

De gyllene reglerna för Interrail och Interbus

1. Planera i förväg!

Det går att planera en resa långt i förväg. Under din tågluff eller bussresa kommer du troligen att besöka många platser, så att planera byten, boenden och scheman är avgörande för en resa som flyter på under problem. Med det sagt, inte ens de bästa planerna är idiotsäkra, och för mycket planering kan leda till onödigt stress och surt humör, så lämna utrymme för spontanitet och fel. Om du vill resa fritt och inte boka ditt boende för varje destination (eller planera varje destination i förväg), är det värt att kolla några möjliga fina platser att bo på i varje stad du planerar att besöka, så att du här lite att utgå ifrån när du behöver ett tak över huvudet för natten.

2. Gör bokningar

Även om Interrailpasset ger dig friheten att hoppa ombord i princip vilket tåg som helst, så kräver de flesta tågföretagen att du bokar en plats i förväg. Om du åker nattåg måste du alltid boka i förväg. Vanligtvis räcker det om du bokar en dag innan eller samma dag, men om du redan vet vilka datum du ska åka kan du lika gärna bok med desamma. Och om du reser med vänner. kan ni se till att ni hamnar bredvid varandra om ni bokar i förväg. Om ni inte bokar finns det risk att ni hamnar på olik platser eller att ni får stå upp i korridoren.  

3. Gör en realistisk budget - vad vill du få ut av din Interrail?

I Europa betyder en begränsad budget inte begränsade upplevelser! Med en studentbudget kan du komma långt, och glöm inte att det finns tusentals studentrabatter i Europa. En natt på hostel kan kosta 15 EUR och om du dessutom lagar mat i hostelet kök sparar du mycket pengar. Att dela på ett airbnb är också ett sätt att spara pengar. Om du vill ha ett eget boende eller letar efter hotell, så kostar det mer. Att utforska den lokala maten är en stor del (om något av det bästa) med att resa, men att äta ute kommer också att äta på din budget- Om du inte lagar mat på hostellet, se till att du inte fastnar i turistfällorna. Fråga efter rekommendationer från lokalbor och andra resenärer. Kom ihåg att det kan uppstå extra kostnader när du reser: så se till att du har en buffert som täcker det, så som festivalbesök, eller mindre trevliga kostnader som överraskande bokningsavgifter. 

Interrailin suunnittelu 

4. Planera något speciellt

Varje resa är minnesvärd, men det är viss minnen som kan kommer ihåg lite extra. Speciellt under sommaren, där det är många grymma festivaler i Europa, så varför inte köpa en biljett till en av dessa? Kanske ett besök på ett tivoli eller Disneyland, för att göra något speciellt under din resa, och för att inte nämna alla nationalparker som fin  i Europa. Hitta vad som triggar igång din fantasi, och samla ihop alla dina extra sparpengar att lägga på några minnesvärda stunder som du har planerat speciellt just för det! 

5. Packa lätt

Din packning kommer vara avgörande för din Interrail! En bra ryggsäck är en investering som du borde överväga att göra innan du ger dig av.En ryggsäck är smidig och ger dig möjlighet att upptäcka längre avstånd på fot och är mycket enklare att ha med sig vid större folkmassor än en rullväska. Ta dock inte med din gamla skolväska, en ordentlig ryggsäck kommer att vara din trogna vän under många kommande resor. Dessutom kommer du att kunna spara på din rygg. En bra ryggsäck ger dig allt som du behöver, men proppa den inte med för mycket saker. en lätt ryggsäck är lättare att hantera. Och dessutom ju mer du lämnar hemma, desto mer kan du ta med dig hem! 

Interrailin suunnittelu 

Investera i en bra ryggsäck och packa bara ned det nödvändiga!

 

Källor:

Interrail: Plan your Interrail trip

Video: How to plan your interrail trip

Video: How to travel Europe for £1000

Neverending voyage: How to Plan a Stress-Free Interrail or Eurail Train Trip Around Europe

)