Såhär förbättrar du ditt minne så att du lättare kan komma ihåg vad du pluggar.

Maximera ditt minne och minns mer

Ens minne vill inte alltid samarbeta, kanske speciellt inte när det handlar om att komma ihåg viktig information till tentan. Är du trött på detta och vill förbättra ditt minne? Då har du hittat rätt, här bjuds du på 10 grymma tips för dig som student att jobba på minnet och på så sätt minnas mer.

Prata högt

Kanske känns det lite töntigt men att läsa högt och att prata istället för att tänka tyst kommer hjälpa dig att minnas mer, så släpp spärrarna och kör.

Glad student

Lär ut vad du lärt dig

Även om du är själv så kan du låtsas som att du håller en lektion för några andra. Om du lyckas lära ut ämnet i fråga till någon annan är det större sannolikhet att du kommer minnas infon även på tentan.

Lär ut till andra

Måla upp en bild

Gör en mindmap eller tänk ut olika samband (kanske kan första bokstaven i 5 olika begrepp bilda ett ord). Genom en visuell bild eller samband du kan relatera till blir det lättare för hjärnan komma ihåg information.

Studerar inför tenta

Times New Roman

Använder du datorn när du gör anteckningar? Det finns en anledning till att typsnittet Times New Roman är använt så mycket som det är, det är lätt för hjärnan att läsa och på så sätt underlättar det inlärning.

Studerar vid datorn

Testa dig själv

Forskning visar att studenter borde lägga mer tid på att testa sig själva snarare än att läsa. Att testa sina kunskaper ofta ökar chanserna för att informationen fastnar.

Student testar sig själv

Ta en promenad

Att röra på sig förbättrar minnet och hjärnans förmåga att minnas. Att t.ex. ta en promenad på 20 minuter innan tentan ökar chanserna för ett positivt resultat.

Student promenerar

Ta pauser

När du pluggar behöver din hjärna en kort paus efter 40-50 minuter för att kunna suga upp mer information men också för att motiveras till att lära sig mer. Läs mer om hur du slappnar av när du studerar här.

Paus i studierna

Lyssna på rätt typ av musik

Att lyssna på rätt typ av musik har visat sig leda till ett mer produktivt pluggande. Vad som anses som rätt musik är personligt men klassisk musik och musik utan text har visat sig varit bra. Kolla in dessa 5 Spotifylistor om du vill ha inspiration på bra pluggmusik.

Student lyssnar på musik

Sov

Även om det är lätt hänt att man sitter uppe sent kvällen innan tentan så försök planera in tillräckligt med sömn. Tänk på att när du sover tar hjärnan upp informationen du lärt dig, så det är egentligen bara positivt med sömn.

Student sover

Välj rätt plats

Forskare menar att det är bra att plugga i en liknande miljö som du senare kommer skriva din tenta i. Så om du kommer sitta vid ett skrivbord när du gör tentan, plugga vid ett skrivbord. Det blir då lättare för din hjärna att minnas informationen när du väl sätter dig och ska testas.

Studerar

Student planerar Work smart - not hard Vision board Motiveras av din egen vision board
Student lyssnar på musik 5 bästa Spotifylistorna för att finna fokus
)