Hur väljer man vad man ska studera? Det är ett stort beslut, så därför vi har satt upp några tips till dig som planerar att börja plugga!

Hur man väljer vad man ska studera: tips för att välja rätt utbildning

Att välja vad man ska studera kan kännas som en skrämmande sak att tänka på. Och det är ett stort beslut: för oavsett vad du väljer, så kommer du att spendera flera år först med att studera för att därefter kanske jobba med något relaterat till din utbildning. Magkänslan är viktig, men när du gör ett stort beslut som detta är, så hjälper det ofta att ha några bra frågor som hjälper dig att komma fram till ett beslut. Här har vi samlat 5 frågor som du kan ställa till dig själv när du ska välja vad du ska studera. Läs noga igenom dem - vi hoppas att du ska tycka att de är användbara!

1. Vad vill jag göra och vem till jag bli när jag växer upp?

Du fick antaglien den här frågan ställd till dig när du var barn, men nu är du i en punkt i livet när du faktiskt på allvar kan börja tänka på detta. Det kan tänkas vara så att du redan har haft ditt drömjobb under flera år, men det kan också lika gärna vara så att du har tänkt på detta på allvar nu för allra första gången. Fråga dig själv vad du vill göra och vilken person som du eftersträvar att bli, när du är klar med dina studier. Vad är meningsfullt och viktigt för dig? Vad är det som driver dig? Vart ser du sig själv? Även om det här kan kännas som ett slutgiltigt beslut, så behöver det inte vara det. Du har gått om tid att lista ut vad du vill göra, och också ändra dig många gångar längs vägen.

2. När flyger tiden förbi?

Vad intresserar dig och varför? Vad är det som gör att tiden flyger förbi och som motiverar dig till att göra ditt allra bästa? Det kan hjälpa att skriva ned vad det som får dig att komma igång och som håller dig fokuserad under en längre tid. Att se det kontrakt på ett papper framför dig eller på dina anteckningar i mobilen gör det lättare att se om det är några gemensamma teman i dina ämnen eller intressen som kan peka dig till en viss utbildning. 

3. Hur länge klarar jag av att sitta still?

Hur viktigt är fysiska aktiviteter för dig under en arbetsdag? Föredrar du att sitta framför en skräm eller drömmer du om en framtida arbetsplats utomhus? Eller kanske något med både och? Om du inte har någon aning om vad du vill arbeta med, så tänk på dina egna preferenser som du har i dina dagliga arbetsuppsättningar, detta kan ge dig en ledtråd om vilket studieområde som kan passa dig. 

4. Vem ser jag mest upp till?

Är det någon som du ser upp till och tänker "Den där personen är riktigt grym"/ "Jag önskar att jag var lika bra på det här som den här personen"/ "Den här personen har verkligen drömjobbet". Hur hamnade den personen där den är idag och vad behöver du göra för att hamna där? Att göra sig familjär med arbetet och studiehistoriken av någon som du ser upp till kan hjälpa dig att lista ut om det är något som du också vill göra, och vad du behöver göra för att nå dit. 

5. Är jag redo för det här?

Oavsett om du söker in till vidare studier direkt från gymnasiet eller om du är inne på ditt tredje år efter studenten, så är det ditt val, och endast ditt. Du kanske vill ha mer tid för att tänka och lista ut saker och ting, eller så käänner du att du behöver lite råd eller till och med någon som bara gör valet åt dig. Men i slutändan kommer du behöva fatta beslutet på egen hand. Här är några tips till dig som är riktigt stressad:

Du kan aldrig riktigt veta om en studieinriktning är 100% rätt för dig innan du försker. Föräldrar, vänner och andra vill bara ditt bästa, men ha i åtanke att detta är din framtid och därmed ditt eget val. Du är inte ensam om att känna att alla andra vet extakt vad de vill göra, medan du själv försöker virvla runt i dimman runtomkring dig. 

Ta tid för att undersöka olika alternativ. Använda en student sökportal och gå igenom olika studieinriktningar som kan väcka ditt intresse. Samla allt som verkar intressant i en lista och återkom till det efter några dagar - ser valen fortfarande intressanta ut?

Gör research! Du vill inte missa att ansöka till dina drömstudier bara för att du inte visste att de fanns. Avsätt tid för att utforska de olika möjligheterna som du kan hitta. Kan du inte hitta en studieinriktning som bockar av alla dina boxar? Se efter vad det finns för utbildningar utomlands - du behöver inte nödvändigtvis studera i ditt hemland. Och glöm inte: valet du gör begränsar inte dina möjligheter senare i livet. Du kommer alltid att kunna bygga vidare på den grund som du sätter idag och det är inte heller någon skam i att vända om och starta om igen med någon helt annat, 

)