Förbättra dina möjligheter att få drömjobbet! Kolla in ISICs tips om hur du kan förbättra dina jobbmöjligheter medan du fortfarande studerar.

Hur kan du förbättra dina möjligheter att få jobb?

Om du är student kan du säkert känna igen rädslan av att inte landa drömjobbet trots att du har pluggat på universitet eller college i flera år. Men oroa dig inte och ge inte upp! Det finns många sätt att sticka ut i högen av ansökningar! Spana in våra tips över vad du kan göra för att förbättra dina jobbmöjligheter under tiden som du studerar.  

Volontärarbete

Genom volontärarbete arbeta kan du prova på uppgifter inom din bransch som du inte skulle ha kommit i närheten av på annat sätt. Volontärarbete är ett bra sätt att få användbara färdigheter och kvalifikationer inom din bransch, och du kan också se om denna bransch är vad du vill arbeta med. Dessutom visar volontärarbete också på att du har passion och motivation för ditt område och att du vill förbättra din kompetens.

Kurser och extrastudier

Dra fördelar av olika kurser, både online och fysiska. Du kan förbättra dina färdigheter inom olika program och områden, såsom InDesign, Photoshop, Rhetoric, Excel, Google Analytics, SEO, Business Administration etc. Det finns massviss med möjligheter! Genom att skaffa dig unika förmågor och unik kunskap vid sidan av dina studier, blir du mer relevant. Du kan fånga ett större område där du kan ta ansvar och du kommer direkt kunna arbeta med uppgifter istället för att utbildas eller förlita dig på andra under en längre period. Många fack erbujuder också många gratis kurser till sina medlemmar. Det finns också ett myller av online kurser tillgängliga för alla tänkbara områden, och några som förser dessa, såsom Coursera, erbjuder också vissa kurser gratis. Online kurser är ett bra sätt att få flera förmågor och också ett sätt att lära sig något som du är intresserad av för skojs skull. Eftersom att du kan studera online, vart och närsom, kan du få in dina kurser väldigt lätt i ditt studie- och arbetsschema. 

Studentorganisationer

Genom att gå med i en studentorganisation, klubb eller team på din skola, visar du på att du är en hängiven person som vill inverstera din tid i andra och något som du är passionerad för; det kan vara en sport, en hobby eller en debattklubb. Välj din organisation baserat på vad du har för intressen och vad som ger dig glädje och mening: det behöver inte nödvändigtvis ha något att göra med ditt studieområde. Att välja en organisation som ger dig extra kunskap om ditt område eller bransch är bara ett extra plus. Du visar på att du verkligen är passineraad över ditt område, vilket kommer göra dig ännu mer attraktiv för ett företag eftersom de mestadels letar efter personer som är passionerade för deras professinella utveckling.

Utbyte

Det kan kännas orelevant för karriären att göra en utbyte, men ett utbyte kan ge dig positiva färdigheter och dina erfarenheter kan vara användbara senare i arbetslivet. Genom att ha varit på ett utbyte så visar du på förmåga att ta dig an nya saker och utmaningar, även saker som kan förändra ditt vardagsliv helt och hållet. När du är själv i ett nytt land, kommer dina sociala förmågpor sannolikt att förbättras och du kommer att bli mer öppen och självsäker. Desutom kommer du också att få ett internatinellt perspektiv, en kulturell förståelse och språkfärdigheter när du har bott i ett annat land under en längre tid. Alla dessa förmågor är självklart väldigt uppskattade i arbetslivet rent generellt. Du kan också läsa kurser under ditt utbyte som du kanske inte hade kunnat läsa hemma och som kan ge dig extra kunsakper och förmågor.  

Studierelaterat arbete

De kan vara svårt att få eftersom det finns konkurrens i nästan alla branscher, men studierelaterade jobb är värda att söka! Många företag lägger större vikt vid att ha ett studierelaterat jobb och får därmed viss arbetslivserfarenhet i din bransch än de gör på betygen. Dessutom ser det också bra ut om du har haft ett studierelaterat jobb under en längre period och inte har bytt från ett jobb till ett annat. Det visar att du är en stabil anställd som företaget kan räkna med under en längre period, vilket ger dem mer skäl att investera tid och resurser i dig som anställd.

Praktik

Om du inte har haft ett studierelaterat arbete, kan en praktik vara ett jättebra alternativ för dig att bli bekant med ditt område och få arbetslivserfaranhet. Under en praktik kommer du få bra kunskaper från insidan inom din bransch och du kommer få ett smakprov på uppgifter inom området och även få värdefulla färdigheter till framtiden. Ibland anställer företag praktikanter efter det att praktiken är avslutad och du kan få ett jobb inom företaget efter din praktik. Oavsett vad så har du en bra utgångspunkt efter din praktik och i sökandet efter jobb. Glöm inte att alltid fråga efter rekomendationer efter din praktik och var öppen om vad du har för planer till din handledare och chefer. Under din praktik så är det bra om du är tydlig med din handledare/ chef med vad du vill åstadkomma, vilka uppgifter som du är intresserad av och vad du skulle vilja ta med dig efter avslutad praktik. På det sättet kommer du få ut det mesta av din praktik och det visar också på ditt hängivenhet till företaget där du gör din praktik.

Din examen, avhandling och mindre studier

Välj ett område/ uppsatsämne med omsorg. Om du skriver ihop en bra avhandling/ uppsats kan det hjälpa dig att landa ditt drömjobb. Du kan fördelaktigit välja ett ämne som inte har blivit undersökt så mycket ännu, eller ett ämne som du verkligen kan utveckla idina studier. Det är alltid en bra idé om du kan skriva dina uppsats i sammarbete med ett företag inom ditt område eller som du är intresserad av, eftersom det också kan leda till att du kan få ett jobb inom företaget efteråt. Se också till att du får använding av dina mindre studier: vilka förmågor och kunskaper kan du överföra för att de ska passa ditt ämne, stöda ditt uppsatsskrivande och även dina professionella mål och utveckling efter examen? 

)