Varit vaken hela natten för att plugga? Här är våra bästa tips för att överleva dagen efter en sömnlös natt.

Hantera sömnlösa nätter med plugg

En sömnlös natt med plugg, de flesta av oss har nog varit i denna situation fler gånger än vi önskar erkänna. Känslan när man åker iväg till skolan för en lektion utan en timmes sömn är inte trevlig. Men som med det mesta här i livet finns det vissa saker man kan göra för att förbättra läget. Här delar vi med oss av våra tips.

Lyssna på musik

Lyssna på musik till och från skolan kan hjälpa dig att hålla humöret uppe. Se till att välja glad och tempofylld musik som ger din energi. Musik som är lättsam och snäll mot din hjärna är också bra efter en sömnlös natt.

Musik

Kaffe

Kaffe är nog det första hjälpmedlet studenter vänder sig till när de är trötta. Det hjälper absolut och det hjälper fort, men det är lite av en quick fix. Risken är att du blir ännu tröttare när effekten avtar och att du då överkonsumerar kaffe. Har du möjlighet att ta en kaffe och en powernap på 30 minuter är det den bästa combon för mer energi.

Kaffe

Ät ordentligt

Se till att du äter ordentligt för att ge kroppen så mycket bra energi som möjligt. Håll dig till mycket protein och mat som inte ger dig mycket energi först för att sedan göra att du dippar, så som socker. Bananer är ett perfekt snacks efter en sömnlös natt.

Bananer

Drick vatten

Om du blir uttorkad kommer du garanterat bli mer trött. Det är därför viktigt att du dricker vatten genom hela dagen för att hålla kroppen och hjärnan i trim. Att tvätta ansiktet med kallt vatten kan också hjälpa dig att vakna till och undvika uttorkning.

Dricka vatten

Byt plats

Om du har en plats i klassrummet eller föreläsningssalen där du alltid sitter kan du testa att byta plats när du känner dig trött. Att byta din fysiska synvinkel kan hjälpa dig att behålla fokus och hålla dig vaken. Om du känner för att utmana dig rejält kan du sätta dig längst fram, ingen vill ju sitta sova precis framför läraren.

Klassrum

Stäng av onödiga distraktioner

Att kika på telefonen tar (kanske inte helt oväntat) mycket av din uppmärksamhet och efter en sömnlös natt då du kämpar med att behålla fokus är det bra att undvika distraktioner så mycket som möjligt. Stäng därför av telefonen under lektionen och kasta inte bort din energi på att kolla uppdateringar var femte minut.

Telefon

Tugga på något

Om du hela tiden har något att tugga på kommer du hålla dig mer vaken eftersom du låter kroppen jobba på något sätt. Tuggummi är nog ditt bästa alternativ här men vad som helst som du kan tugga på och som inte knaprar och låter för mycket under lektionen är till hjälp.

Gum

Rör händerna

Detta påminner om förra tipset, nämligen håll kroppen vaken genom att röra dig. Något du vanligtvis gör oavsett om du är trött eller inte är att ta anteckningar och detta blir extra viktigt efter en sömnlös natt. Är det inte läge för att ta anteckningar så gör något annat som håller dina händer i rörelse, det kommer hjälpa.

Student skriver

Gå igenom dina anteckningar

Om det är så att du har tagit anteckningar, se till att gå igenom dessa direkt efter lektionen. Det kanske egentligen är det sista du tänker på när du precis klarat av några timmar vid skolbänken. Dock kommer det hjälpa dig längre fram då risken annars är att du glömmer varför du antecknat det du antecknat.

Anteckningar

Undvik all-nighters

Att sova hjälper faktiskt din hjärna att fånga upp information som du tagit in när du pluggat. Så du behöver inte tänka att sömn är bortkastad tid utan det hjälper både din kropp och hjärna att samla sig och få mer energi. Om du verkligen inte behöver, undvik därför sömnlösa nätter fulla med plugg så mycket det går.

Student sömnlös

)