Har du svårt att hålla dig studiemotiverad under loven? Kolla in våra tips för att hålla motivationen uppe när skolan är stängd!

Hur håller du dig motiverad när du har lov från studierna?

Hur håller du dig motiverad när du har lov från studierna? Oavsett om det är jullov, sommarlov, och där du under lover har planerat att skriva din uppsats eller om du tagit en kort paus från ditt deltidsjobb för att studera, så är det svårt att hålla sig motiverad och fokusera på studierna, när du är ledig. Framförallt kan jullovet vara användbart för att förbereda sig inför vårterminen. Det behöver inte innebära tonvis med jobb; kolla bara på ditt schema för januari och registrera dig på dina nya kurser, eller leta reda på kurslitteratur, så är du redan lite mer förberedd på att återvända till skolan efter lovet.  

Låt oss förtydliga - alla behöver ett lov minst en eller två gånger om året, men vad vi pratar om här är tid som du har bestämt för att allokera till dina studier, under tiden som du har tagit en paus från ditt jobb eller studier, men kämpar med att hålla dig till ditt löfte. Här har vi samlat ett gäng tips över hur du håller dig motiverad till att studera under loven. Kom dock ihåg, att om ditt skolschema verkligen låter dig ta ledig tid, så se till att ta dig ledig tid. Vila är också nyckeln till att du blir framgångsrik i dina studier och håller dig motiverad.

1. Gör ett studieschema
Ett studieschema ger dig fullständig kontroll över när du ska avsätta tid för att studera. Det kommer också göra det lättare att distribuera din kursplan jämnt, utan att det krockar med andra planer. Att ha en studieplan gör det också lättare att lämna plats för studier. När du har avsatt specifika datum för att studera (eller även specifika dagar för olika ämnen) kommer du också att veta när det är dags att lägga ned din böcker och pennan och stänga av din dator.

Set up a study plan

2. Plugga lite varje dag
Det är viktigt att du pluggar med en jämn fördelning under ditt lov. Att hetsplugga ditt kursmaterial i panik kvällen innan tentan kommer att ge dig problem när tentan väl börjar. Håll dig till din studieplan och följ kursplanen så att du tar dig an kursmaterialet i ett logiskt och strukturerat sätt. Genom att studera ett ämne bit för bit gör att du kommer att komma ihåg vad du har studerat mycket lättare. När du har pluggat klart för dagen, så kan du slå av pluggmode och slappa för resten av dagen. 


3. Skapa en mysig pluggplats
Att ha en utsedd, mysig pluggplats kan hjälpa dig att fokusera och slappna av när du studerar. Se till att din plats är avslappnad, bra upplyst och bekväm nog för dig, och utan några distraktioner (mobil, TV, andra människor som stör dig). En god kopp kaffe eller te kan ge dig en härlig boost och hålla dina ögon öppna om du börjar bli allt för bekväm.  

make yourself comfortable for studying

4. Mycket belysning
Här i Norden är vi vana vid korta dagar under vintermånaderna. Det betyder dock inte att mörkret inte påverkar oss. Se till att du under de dagar som du har avsatt till studier går ut på dagen när det är ljust ute. Gå ut och ta en promenad och full dina lungor med lite frisk luft. När mörket faller så kan en lampa som stimulerar naturligt dagsljus rädda dig från att vakna upp drägglandes på sida 352. Även under de superlånga sommardagarna, så är det en bra idé att börja dagen med en kort promenad för att rensa den sömniga hjärnan och få en aktiiv start på dagen. 

5. Träffa vänner för att studera tillsammans
Sitt inte ensam med ett berg av kursmaterial. Träffa dina vänner eller några kursare och plugga tillsammans med dem. Att mötas upp för att plugga och äta en god middag tillsammans med dina klasskompisar är ett bra sätt för att håll dig motiverad och också ett bra sätt för att dela kunskaper och problem sinsemellan - ni läser samma kurs, så varför inte plugga tillsammans?  

invite friends over for dinner to study together

)