Hur kan du göra ditt studentliv mer hållbart? Läs ISICs tips om hur du kan göra studentlivet mer hållbart!

Gör dina studievanor mer hållbara

Hållbarhet blir allt viktigare. Som individ kan man bara bidra till en viss del (medan stora företag är ansvariga för den större delen utav våra klimatproblem), men för att kunna tackla klimatfärändringarna, behöver vi tillsammans prioritera gröna levandssätt och hållbara val i vårt vardagsliv. Det är en utmaning, men för att hjälpa dig göra dina studievanor mer hållbara har vi samlat lite tips och tricks i denna artikel. 

STUDERA

Något som du antagligen inte behöver påminnas om eftersom de flesta redan gör det, är att digitalisera dina studier och minska på din pappersanvändning. Det är inte bara lättare att hålla alla dina saker strukturerade på detta sätt, det sparar också på stora mängder papper. Om du är en av de personerna som inte har något emot att studera med en digital bok, överväg då att köpa den istället för pappersversionen av boken, du kommer troligtvis bara få användning av den en gång. Att köpa ditt studiematerial secondhand är också ett bra alternativ. Eller ännu bättre, se om ditt skolbiblotek har en kopia som du kan låna eller en e-boksversion av din kursbok. 

Du kan också studera i skolan eller i grupper för att spara på energikostnader. Det är mer effektivt att värma/ tända/ slå på ström i en större byggnad med mycket folk än vad det är att göra det i flertalet mindre byggnader eller rum med bara en person i det. 

Överväg också att byta ut de digitala tjänsterna som du använder till mer eco-vänliga alternativ. Använd Tab eller ex. Ecosia sökmotor! Tab är en webbläsarförlänging som donerar alla sina intäkter från displays annonsering till välgörenhet. Ecosia är en grön sökmotor som också gör något likande, de använder sig av alla intäkter från sökannonsering till att plantera träd. 

MAT

Den mest uppenbara saken är inget mer take-away kaffe. Klarar du dig inte utan ditt dagliga intag av koffein? Börja med att ta med dig din egen kopp till skolan. Genom att köpa en miljövänlig kaffemugg och använda den två gånger om dagen under fem lektioner, då kan du hindra att över 500 papper eller plastmuggar används och slängs. Bonus: de flesta kaffeställerna ger rabatt om du kommer med en gammal kaffemugg. 

I västvärlden slänger vi nästan 100 kg av paketerad mat per person under ett år. Inte bara är det ett stor matsvinn, utan också av paketeringen. Laga lite extra kvällen innan eller se till att du har basvaror som bröd och ost som du kan ta med dig och ha som lunch. Paketera det i återanvändbara låda (extra bouns poäng om det är i glas, metall eller BPA platsfria) och ta med dig egna bestick också. Om du lägger allt i en (isolerad) väska, kan du se till att din smutisga bestick inte rör dina böcker, men ändå spara på plast bestick. Desamma gäller för vatten, drick det antigen direkt från kranen eller en vattenfontän eller ta med dig en återanvändbar flaska. 

TRANSPORTERING

Framförallt i de nordiska storstäder så är det ganska lätt att använda sig av gröna transportmedel. Hoppa på cykeln och få lite frisk luft! Kollektivtrafik är också ett bra alternativ. Om du kan cykla men har lätt för att skippa det p.g.a. lathet, så se till att försöka göra cyklingen till en vana ändå. Investera i en bra regnjacka, så kommer du aldrig någonsin att betala för att åka buss igen, spara massor årligen genom att få lite motion. 

TA INTIATIV

Förutom att ändra vanliga vanor till mer hållbara vanor, så är den största påverkan du kan göra att dela dina kunskaper och erfarenheter om hållbara vanor. Berätta för dina vänner om dina superenkla hållbara vanor och uppmuntra dem att delta. Spendera en eftermiddag med att undersöka vad din skola har för hållbara projekt och intiativ. Gå med i en klubb, Facebook grupp, håll dig informerad och kanske framförallt: RÖSTA! Om du kan rösta, se till att du röstar i alla val som du kan delta i. Att rösta är en av de mest konkreta sätt som du kan påverka ditt område, regering och även internationella policies på.

)