Studentlivet är grymt, men ibland går saker och ting inte alltid som man har planerat eller drömt om!

Studentlivet: förväntningar kontra verkligheten

Vi har en idyllisk bild över hur vår studenttid ska se ut. Ett liv där du festar varje dag, där du inte behöver plugga så hårt och såklart där pengar inte är något problem. Men möter verkligeheten upp till dessa förväntingar?

Förvänting: Festa varje dag
Verklighet: Du kommer troligtvis att spendera många nätter ensam i din säng, med Netflix som sällskap. Det är inte realistiskt att förvänta sig att du kommer att festa hela tiden. Först och främst, ditt bankkonto är begränsat, tyvärr. Dessutom: studierna behövs klaras av, och även om det är en fest i din studentkorridor varje kväll, så behöver du ändå få klart dina uppgifter och uppsatser. 

Förvänting: Du kommer aldrig att missa en föreläsning 
Verklighet: Under tiden har du lärt dig att ditt universitetsschema skiljer sig mycket från dina skoltimmar på gymnasiet. Du kan ha en föreläsning på morgonen och en kl. 5 på eftermiddagen. Dessutom har inte alla klasser krav på närvaro, så att skippa en klass är väldigt lätt! Låt dig inte hamna i en dålig sits, utan ta dig till lektionerna! Att hoppa en klass med tron på att du kan klara dig på egen hand kommer troligtvis leda till hetsplugg kvällen innan tentan, under absolut panik, så bäst är det att undvika sista minuten läsning helt och hållet och ta dig till lektioner för att plugga - det kommer att löna sig. 

Förvänting: Att leva på egen hand är toppen
Verklighet: När du äntligen lämnar dina föräldrars hus, så kan det kännas verkligen befriande. Men efter ett tag börjar du sakna livet där hemma med föräldrarna som hjälper dig med alla saker osm hör vuxenlivet till. Plötsligt, utöver dina studier, finns det tonvis med saker att komma ihåg - hyra, tvätt, el, internet och vattenräkningar... Att utveckla en god veckorutin kommer hjälpa dig att komma igång på ett smidigt sätt. 

Förväntning: Du kommer aldrig hälsa på hos dina föräldrar, förutom på helger och lov
Verklighet: Du kommer att besöka dina föräldrar när du är i behov av mat eller pengar, eller något annat som du inte kan skaffa på egen hand. Friheten som du upplever när du flyttar hemifrån är härlig, men du kommer att besöka dina föräldrar mer än vad du kan ana. 

Förväntning: Du vet hur man ska hantera pengar, du kommer aldrig bli den där typiska fattiga studenten!
Verklighet: Förutom studentfinansieringar och lån, kommer din inkomst att bli ganska låg. Ibland möter förväntingarna verkligeheten, men tyvärr gäller det inte när det kommer till pengar. Du kommer bli den sterotypiska studenten, som alltid letar efter rabatter. Lyckligtvis har du rabatter globalt med ISIC-kortet. Du har begränsade resurser, men du kommer absolut vara kreativ!

party

Förväntning: Det är alltid intressant att studera och det är enkelt att ta examen
Verklighet: Att välja din egen väg och att studera låter toppen, ellerhur? Att studera kommer vara lätt, nu när du läser ämnen som intresserar dig! Tyvärr så är det inte fallet. Varje ämnen har delar som är mindre roliga och livet kan inte alltid vara en dans på rosor. Du måste hantera saker som inte är så roliga, för att kunna njuta av de fantastiska delarna. Ibland kan du hitta ämnen som till en början verkade tråkiga men som senare visade sig vara dina favoritämnen (och vice versa).  

Förväntning: Du kommer träffa dina bästa vänner första dagen på universitetet, som kommer vara dina vänner hela livet
Verklighet: Människor kommer också går ut ur ditt liv snabbare än vad du tidigare trodde var möjligt. Att ha ett hälsosamt socialt liv är toppen, men att ha nära vänner som du kan lita på är ovärderligt. Ibland tar det tid och erfarenheter för att kunna hitta dem. 

Tillslut kommer att såklart att lösa sig och din tid som student kommer vara en av dina mest beskymmerslösa tid i livet - så se till att göra det mesta utav det!

)