Tips kring det allra viktigaste för dig som ska eller har tagit examen, nämligen hur du skaffar ett jobb.

Examen + jobb = sant!

Plötsligt börjar tiden som student rinna ut i sanden och vips är det dags att möta verkligenheten. En period i livet som kan kännas väldigt annorlunda från person till person men något som alla har gemensamt är jakten på jobb. En del skaffar jobb innan de ens avslutat studierna och för vissa går det trögare. Här får du tips som kan underlättar ditt jobbsökande. Lycka till!

Börja i tid

Att börja jobbletandet redan i början av din sista termin är positivt. Du kommer ha flera månader på dig att söka och med tanke på att vissa rekryteringar tar tid kanske du landar ett jobb precis i tajming till din examen.

Sök jobb i tid

Skriv ett bra CV

Det är oklart om det verkligen finns något som kan kallas det ”perfekta CV:t”, men ett välskrivet och organiserat CV är till din fördel. Har du någon idé på hur du på ett kreativt sätt kan sticka ut i mängden genom ditt CV så varför inte testa detta. Men det är helt klart bättre att du skickar ut en bra CV än att aldrig få iväg det ”perfekta CV:t”.

Skriv CV när du söker jobb

All erfarenhet är bra erfarenhet

När man tar examen kan det kännas som att man inte har något värdefull erfarenhet för tjänsten du söker, men gräv djupt. Kanske har du varit involverad i något sportlag eller förening, jobbat på ett sommarläger eller varit på språkresa för många år sedan. Tänk på hur erfarenheter som dessa kan beskrivas till din fördel då du t.ex. är en lagspelare, ansvarstagande eller öppen för nya utmaningar.

Erfarenhet

Sök via bemanningsföretag

Även om det lockar med en fast anställning på ditt drömföretag så kan det vara en bra start att söka jobb via ett bemanningsföretag till att börja med. Det går oftast fortare att få jobb på detta vis, du får erfarenhet samt ökar dina chanser att få fast anställning med tiden.

Student söker jobb

Sök även hos små organisationer

Att jobba på ett stort och flashigt företag kan absolut kännas lockande och spännande. Men glöm inte bort att det finns många mindre företag du också kan söka jobb hos. Kanske måste du ta det där första jobbet hos den mindre organisationen för att senare jobba dig upp till drömjobbet.

Sök jobb hos liten organisation

Ge inte upp!

Du kommer skicka en massa ansökningar som du inte kommer bli kallad på intervju till eller kanske inte ens få någon återkoppling från. Det viktiga är att du inte ger upp och blir deppig för detta är verkligenheten för de allra flesta som söker jobb. Håll humöret uppe och fortsätt leta efter din perfect match.

Tålamod vid jobbsök

)