7 saker att tänka på när du flyttar.

Din checklista inför flytten

Oavsett om du ska flytta hemifrån för första gången eller ska flytta till en ny stad kommer en flytt ofta med en del arbetsuppgifter. Med mycket annat som sker såhär vid terminsstart kan det vara tufft att hålla koll på allt. Men lugn bara lugn, vi har checklistan för var du behöver komma ihåg vid flytten.

Kontrakt

Se till att du får ett skriftligt kontrakt på din bostad där alla i hushållet står med. Det är ni som står på kontraktet som blir betalningsansvariga.


Inför flytten skriver student på kontrakt

Se till att din bostad besiktigas

Flyttar du in i en hyresrätt - gå igenom bostaden med hyresvärden och notera eventuella skador som redan finns i bostaden. På så sätt blir du inte ersättningsskyldig för något som den tidigare hyresgästen orsakat.


Inför flytt är det besiktning

Skaffa hemförsäkring

En hemförsäkring har du säkert haft när du bott hos din familj tidigare, men är det första gången du flyttar hemifrån måsta du skaffa en hemförsäkring på egen hand nu. Den kostar cirka 100kr i månaden och täcker skador av dina saker i hemmet. Ibland ingår även reseförsäkring och ansvarsförsäkring som ersätter skador du själv orsakat i hemmet.


Vid flytt tecknas försäkring

Adressändra

För att du ska kunna få post måste du anmäla att du flyttat genom att adressändra. Detta kan du göra helt gratis.


Vid flytt adressändrar studenten så posten kommer rätt

Teckna avtal – TV, internet osv...

Om TV och internet inte ingår i ditt kontrakt behöver du teckna de avtal du önskar ha i ditt hem. Att idag inte ha internet får en ju att känna sig som en grottmänniska, så kolla upp om detta ingår innan du flyttar in.


Avtal för TV och Internet teckas vid flytt

Gör en budget

Något som är viktigt när man är student är att ha koll på de (ofta få) pengar man har. Att göra en budget kan underlätta din vardag och hjälpa dig att få en översikt över hur mycket pengar du har kvar varje månad när du betalat hyra, försäkringar och annat nödvändigt.


Student gör budget vid flytt

Skaffa möbler

Att inreda din lägenhet kommer göra din vardag mycket trevligare och enklare och det behöver faktiskt inte kosta skjortan. Läs mer om hur du kan inreda ditt hem på en studentbudget här.


Möblering vid flytt

Inredning av studentrum Inred ditt hem på en studentbudget
Student söker bostad Hur du hittar studentbostad
Glad student Fördelarna med att ha roomies
)