Vad skulle vara ett idealistiskt sätt för dig att spendera en längre period utomlands? Spana in ISICs tips över hur du kan spendera en längre tid utomlands!

Hur kan man spendera en längre tid utomlands?

Drömmer du om att spendera en längre tid utomlands? Har du varit ute och rest under en eller flera veckor och längtar efter att bege dig ut igen? Eller har du kanske besökt en stad eller stött på en kultur som direkt gjorde att du kände dig som hemma? Det finns många olika tillvägagångsätt för dig som vill spendera en längre period utomlands, det gäller även dig som studerar eller har en begränsad budget. Vi har listat några populära sätt för hur man kan spendera en längre tid utomlands. Läs igenom dem och hitta ditt sätt för att ge dig ut i världen under en längre period!

Working Holiday & Workaway

Working Holiday är ett fantastiskt sätt att samla på sig arbetslivserfarenhet och samtidigt ha möjlighet till att kunna göra olika resor. Under ditt Working Holiday kommer du inte bara få möjligheten till att arbeta inom en internationell miljö och vässa dina språkfärdigheter, utan också skaffa nya vänner och tjäna pengar som hjälper dig att finansiera dina resor. Om du kommer från Norden har du möjlighet att få ett Working Holiday visum i Kanada, USA, Australien och Nya Zeeland. Om du gör ett Working holiday i Australien kan du också under en viss tid studera på ett universitet - ett fantastiskt sätt att kombinera resor, arbete och studier! Läs mer om Working Holiday här.  

Workaway är ett annat sätt att kunna kombinera arbete med att resa under veckor eller flera månader. Som anställd hos Workaway har du ofta gratis boende och vissa måltider inkluderade från värdfamiljen eller organisationen, men själva arbetet gör du som volontär och är därför ofta obetalt (vissa värdar kan betala ut en symbolisk lön, medan andra kan kräva en mindre avgift på boendet eller måltider). Workaway placeringar kan du hitta världen över, så välj ut din favoritdestination, spana in värdarna/ de anställda hos Workaway och se om detta alternativa resandet kan vara något för dig!

Au Pair

Vill du skaffa eller utveckla erfarenheter inom barnomsorg och samtidigt arbeta med hushållsysslor? Att arbeta som au pair är ett populärt alternativt för många som går på gymnasiet eller som precis har tagit studenten. Det finns många länder världen över som du kan välja mellan - spana in IAPA för au pair placeringar globalt, EurAupair för au pair i Europa och USA, Au Pair in America för dig som vill till USA, samt Nordic Nannies för placeringar i Storbritannien och på annat håll. 

Volontärarbete

Volontärarbete är ett sätt att uppleva världen utifrån ett annat perspektiv. Att volontära hjälper dig att få ett annat perspektiv, framförallt om du spenderar en längre tid med att arbeta i ett lokal samhälle eller med ett naturbevarandeprojekt. Volontärprogram kan sträcka sig från några veckor upp till 6- 12 månader. Kom ihåg att volontärarbete är ett frivilligt abete som ofta är obetalt. Vissa FN-program kan erbjuda en inkomst som täcker basala levnadsbehov, men vid de flesta projekt får deltagarna se till att lösa kostnader på egen hand. 

Studier

Att studera utomlands kommer troligtvis göra att du kan spendera en längre period utomlands, och även kortare språkkurser och sommarkurser brukar hålla på åtminstone ett par veckor. En utbytestermin eller ett helt program utomlands innebär många månader utomlands, och kommer ge dig möjligheten till att utforska din nya hemstad och området runtomkring under lov och helgdagar. Det kan kosta en del att plugga utomlands, men det finns länder som du kan plugga i som har en låg avgift eller till och med ingen avgift alls (framöverallt om du är EU-medborgare som planerar att studera i ett annat EU-land). Dessutom finns det massviss med olika stipendier och bidrag som du kan söka. Spana in vår artikel om utlandstudier här!

Säsongsarbete både hemma och utomlands

Ett deltidsjobb i ditt hemland eller ett 'on the go' jobb utomlands är ett bra sätt för att lättare kunna spendera en längre tid ute i världen. Under vintern är det högsäsong i de norra delarna av Sverige, Finland och Norge, och desamma gäller också under sommaren i alla Nordiska länder - så varför inte jobba 5-6 månader i ditt hemland, ta ett säsongsjobb och spara ihop lite pengar för att kunna resa under några månader, under tiden som de är lågsäsong hemma? Säsongsjobb är tillgängliga i hela världen; Japan erbjuder jobb för skidinstruktörer under vintermånaderna, i USA kan du arbeta på summercamp och på nöjesparker under sommaren, och hos Nordjobb kan du hitta sommarjobb i de olika nordsika länderna.

)