Att ge sig ut i den vida världen helt själv kan kännas lite läskigt, men att resa själv kommer vara en av dina bästa erfarenheter, om du ser till att planera det väl!

Att resa ensam som student

Att ge sig ut i den vida världen helt själv kan kännas lite läskigt, men att resa själv kommer vara en av dina bästa erfarenheter, om du ser till att planera det väl. Att resa ensam är en bra grej att göra som student, eftersom att det hjälper dig att hålla en låg budget och hålla den under kontroll. Du styr också över ditt eget schema och aktiviteter. Som student är det också enkelt att komma in i den lokala kulturen och livet och genom det hitta nya kompisar.

De bästa ätten att resa själv följer i mångt och mycket samma praxis som andra typer av resor - ett sunt förnuft är en bra resekompanjon för både när du reser själv och tillsammans med andra. Emellertid, så finns det vissa aspekter när det kommer till att resa ensam som du borde se till att tänka på innan du ger dig av. 

Några basala saker: var förberedd på att köra och lär dig att säga nej till saker på ett effektivt men artigt sätt. Att köra är det bästa sättet för att nå många destinationer och det är också relativt säkert. Ja, i många länder är kollektivtrafik mest effektivt, billigt och säkert. Detta gäller speciellt i mindre städer och på landsbygden där det är långa avstånd, då är bilen ett mer användbart färdmedel. Att lära sig att läsa nej på det lokala språket är också användbart. Lita på dina instinkter: om något verkar konstigt eller gör dig obekväm, försök då att ta dig därifrån så snart du kan. Visa inte heller att du är turist: om du behöver läsa en karta, gör det inte själv på gatan, utan ta dig istället till exempelvis en matbutik och läs av kartan där istället. Att vara självsäker är viktigt när du ska undvika att göra ovälkomna bekantskaper: ett par ord på det lokala språket kommer göra att det ser ut som att du har bättre koll på läget och platsen där du är.        

Vart ska du resa?

En passande destination för resenärer som reser själva är vilken destination som väcker ditt intresse. Om du reser när det inte är säsong kan det vara superbilligt oavsett destination. Städer är fantastiska att resa till när du reser ensam, där finn det mycket att göra och saker att se och det finns stora möjligheter till att du gör nya bekantskaper! London och Paris är underbara exempel på städer som har mycket att erbjuda i form av aktiviteter, restauranger, teatrar, museum och andra sevärdheter. Det är enkelt att kombinera flera städer under din resa i framförallt Europa, exempelvis genom en tågluff. Om du är intresserad är en längre resa, så finns det många resebyråer som erbjuder roadtrips för grupper världen över, där resenärerna inte känner varandra sen innan. Finns det något bättre sätt att skaffa vänner på än under en resa? Du kan självklart ge dig ut på vägarna ensam, men se till att du har förberett en bra spellista. Om du är e naturälskare så är nationalparker en grym destination, speciellt om du är intresserad av utomhusaktiviteter så som vandring, klättring eller cykling. Att boka en plats i en grupp för att göra dessa aktiviteter är också ett fantastiskt sätt att träffa andra resenärer på, som du också kan hänga med efter det att gruppresan är avslutad. Se till att hålla din familj och vänner uppdaterade om dina resplaner och var du är någonstans och informera också din hyresvärd (om du hyr boende) att du är ute och reser: om det händer något så vet i varje fall någon om var du har varit någonstans och var du är på väg.      

Opiskelijan soolomatkailu 

Hur hittar du ressällskap under tiden du är ute och reser?

Att delta i guidade turer och aktiviteter är ett bra sätt att lära känna andra resenärer. Att delta i turer som ditt hostel anordnar gör att du ofta träffar andra resenärer som bor på samma hostel som du gör, med högsta sannolikhet kommer du också att träffa andra soloresenärer. Generellt sätt så är hostels ett bra sätt att träffa andra resenärer på, och om du inte hittar någon att hänga med på i de gemensamma ytorna som hostelet erbjuder så kan du leta upp andra hostels eller barer, där det finns mer folk. Om du är intresserad av en specifik plats eller aktivitet använd då MeetUp för att hitta likasinnade resenärer att resa med, eller hitta en aktivitet som du tycker verkar intressant. Många städer och områden har också en Facebook sida, där du kan hitta sällskap och aktiviteter och lokala boenden som kan guida dig runt i stan. Kom också ihåg att använda dig av ditt eget nätverk: har en kompis varit dit du ska tidigare, eller känner de någon som bor där som kan visa dig runt? Kanske bor det en bekant dit du ska resa och som vet vad som du inte får missa? Glöm inte bort att använda dig ditt eget nätverk när du reser ensam!

Att känna sig ensam vs. att vara ensam

Att resa ensam är underbart, men det är skillnad på att känna sig ensam och vara ensam. Om du känner dig ensam när du reser, sätt dig ned ett ögonblick innan du börjar boka ditt flyg hem. Ta hand om dina basala behov först: när du är trött och hungrig, slår hemlängtan till hundra gånger hårdare i jämförelse med om var mätt och utvilad. Att resa och besöka platser är underbart, men också utmattande, så kom ihåg att ha tid över att vila när du är ute och reser. Att kolla på Netflix och beställa hämtmat kanske känn som bortslösad tid när du är 10 000 kilometer hemifrån, men det är antagligen exakt det som du behöver göra för att återhämta dig. En bra bok är också ett sätt för att komma bort från den verkliga världen ett tag och fly lite från den psykiskt krävande sidan av att resa utan att lämna rummet. Även om du känner dig lite nere så kom ihåg att du reser ensam vilket i sig är en bedrift, så var stolt över dig själv. Om din hemlängtan blir för mycket att hantera så kan du alltid kontakta din familj och vänner där hemma, men i långa loppet kan det dock göra så att din hemlängtan blir ännu värre. Det är inte alltid möjlighet att få väck känslan av ensamhet, ibland är det bästa alternativet att återgå till dina egna tankar för en dag eller två. Att göra det kan hjälpa dig att hitta nya sätt att unna tackla din känsla av ensamhet och din hemlängtan, och lära dig att njuta av att vara ensam igen. 

Opiskelijan soolomatkailu

 

Källor:

YouTube: SOLO TRAVEL: What to Know Before Traveling by Yourself

YouTube: SOLO TRAVEL - How To Meet People While Traveling

Indiana Jo: What To Do When You Feel Lonely Travelling Alone

101 single holidays: Solo female travel tips 

Thrillist: 15 Places to Take the Solo Trip of a Lifetime

)