Bemästra utmaningen att äta sunt och billigt som student.

Ät sunt och billigt på en studentbudget

Att äta sund OCH billig mat kan kännas som en tuff kombination, kanske speciellt när man är student och ens pengar sätts i helt nya perspektiv. Men vill man så kan man och det hela handlar mest av allt om planering. Att planera dina matinköp skapar i sin tur bättre förutsättningar för dig själv i köket. Här får du dessutom de bästa tipsen för att lyckas med snäll matlagning både för dig själv och din plånbok.

Köp frukt och grönt efter säsong

Det finns många fördelar med att handla efter säsong, en av dem är att det är billigare.

Köp frukt och grönt på studentbudget

Planera dina måltider

Planering underlättar inte bara ditt vardagsliv men din inhandling kommer också gå smidigare om du t.ex. har en veckoplan för vad du ska äta.

Planering av mat

Laga mat hemma och ta med matlådor till skolan

Att laga mat hemma kommer få ditt bankkonto att slå volter. En annan fördel är att du alltid vet vad det är i maten du äter. Få fler tips kring hur du lyckas med matlådan här.

Student lagar mat hemma

Drick vatten

Vatten är både gratis och bra för din kropp. Kyl ner vatten i kylskåpet så du alltid har friskt och kallt vatten redo. Smaksätt vattnet med lime, citron eller annan frukt för att göra det lite mer spännande.

Drick vatten när du lever på studentbudget

Organisera din mat

Håll koll på din mat så att du inte köper dubbelt upp av något eller låter något gå ut i datum.

Student organiserar sin mat

Ät mer vegetariskt

Vill man inte äta 100% vego kan man alltid dra ner på kött i sin mat. Detta har flera fördelar som att det är bra för kroppen, djuren, miljön och din plånbok.

Student äter vegetariskt

Köp inte bara färskvaror

Att köpa frysta grönsaker eller bönor i konservburk är bra alternativ till färskvaror. De är varor som både är nyttiga och har längre hållbarhetsdatum.

Konserver bra för studentbudget

Handla i rätt butiker

Små butiker har oftast högre priser och är på så sätt sämre för din ekonomi. Har du kanske istället någon budgetkedja nära där du bor där du kan göra några av dina inköp? Stormarknader är också bra då de ofta har stort utbud och bra priser.

Student handlar mat

Utvidga din horisont

Sätt dig framför datorn eller med en receptbok i handen och leta rätt på nya recept som du tror kan bli en hit. Detta kommer göra din matlagning roligare och öka dina möjligheter för att inte bara laga sund och billig mat, men även god mat.

Student letar nya recept

Släpp stressen!

Idag blir vi matade med många olika budskap kring vad vi ska äta, vad som är nyttigt osv osv. Försök släppa taget om du känner stress och press kring vad du bör äta och gör det inte så komplicerat. Det viktigaste är att du äter mat som du mår bra av, både i kropp och själ!

Harmonisk student

Kanelbullar på kanelbullens dag Kanelbullens dag 2.0
Träna utan att gå på gym No gym? No problem!
Student varvar ner 15 tips för att varva ner på 5 minuter
)