Hur kan man resa ansvarsfullt? Vi har samlat lite information om ansvarsfullt resande; läs igenom och tänk över hur du kan resa mer ansvarsfullt.

Ansvarsfullt resande

Att resa bidrar till att göra din värld större och för många blir en resa man har gjort årets höjdpunkt och de bästa minnena de som man har skapat när man varit ute och rest. Att resa leder till många olika effekter, inte bara på miljön, destinationen du reser till och för lokalbefolkningen, utan det leder också till effekter på dig som resenär. Det är därför det är bra att fundera över varför och hur du reser och vilka effekter ditt resande har på miljön och andra människor. Att resa är en fantastisk upplevelse för dig, där din resa på många olika sett ger tillbaka till det landet som du reser till. Men som resenär kan du omedvetet belasta eller skada den lokala miljön och befolkningen. Vi har här samlat lite information om att resa ansvarsfullt; läs igenom och tänk efter vad du själva kan göra för att resa mer ansvarsfullt.

Vad är ansvarsfullt resande? 

Enkelt uttryckt betyder ansvarsfullt resande resor som ger en övergripande positiv inverkan på miljön, samhället, befolkningen och ekonomin i det landet som du reser till. Med ansvarsfullt resande strävar vi efter att se till att turismen har en positiv effekt på destinationen utan att tynga, skada eller orsaka lidande för lokalbefolkningen och miljön. Ansvarsfullt resande handlar inte bara om att minimera ditt flygresande och maximera tiden du tillbringar utomlands (även om ditt koldioxidavtryck är en viktig del av att resa ansvarsfullt). Ansvarsfullt resande innebär också att du vid din resedestination agerar respektfullt mot den lokala kulturen, minimerar din effekt på miljön genom att till exempel undvika engångsplastsartiklar, inte delta i aktiviteter som är skadliga för djur (som elefantturer) och se till att du använder dina pengar på ett sätt som direkt gynnar lokalbefolkningen genom att till exempel bo på små oberoende boenden och köpa dina souvenirer från lokala produkter och säljare. Ansvarsfullt resande kan också innebära volontärarbete eller annat arbete och aktiviteter som gynnar det lokala samhället och/ eller miljön.  

För många är resande ett sätt att koppla av och lämna vardagen, men det betyder inte att du som resenär är fri från ansvar när du är iväg. Att anpassa sig till lokala seder och vanor, att ta hänsyn till hur du påverkar miljön och respektera den lokala kulturen bör vara självklart för alla när man reser och när man planerar att resa. Eftersom ansvarsfullt resande innefattar många saker så känner du kanske att du behöver lite hjälp med att planera en resa i linje med vad som ingår för ansvarsullt resande. Många reseexperter och resebyråer arbetar redan ansvarsfullt och delar öppet och med konkret information om vad de gör för att säkerställa sitt ansvar och vilka typ av mål de har för att öka ansvaret inom sin  verksamhet. Hur kan en resenär vara säker på att deras resebyrå eller researrangör arbetar ansvarsfullt?

Hur vet jag om min resebyrå / researrangör arbetar ansvarsfullt?  

Ansvarsfullt resande ökar just nu och många resebyråer och researrangörer arbetar redan ansvarsfullt. Det är emellertid inte alltid enkelt att veta säkert och på vilka sätt exakt ett företag arbetar ansvarsfullt, eller om ett företag tar ansvar eller om man tar sina hållbarhets riktlinjer i första hand inom sin verksamhet. Det första du ska göra är att kolla resebyråns eller researrangörens hemsida. Om företaget har åtagit sig att säkerställa och främja ansvarsfullt resande, kommer de sannolikt att ha sina verksamhetsriktlinjer, policys och mål listade och presenterade på deras hemsida. Att söka runt och slå ett telefonsamtal till din resebyrå tar dig också långt; fråga uppriktigt hur företaget säkerställer ansvaret under hela din resa.

Eftersom ansvarsfullt resande är ett hett ämne nu och många resenärer förväntar sig att researrangörer, resebyråer ska agera ansvarsfullt finns det en risk att en leverantör kan prata om att de tar ansvar utan att agera i enlighet med det. Om ett vandrarhem marknadsför sig själv som ett miljöalternativ, men ändå erbjuder schampo och hygienprodukter i engångsförpackningar, tvättar handdukar och lakan dagligen och använder den närliggande stranden för att släppa ut sitt avloppsvatten, så arbetar de verkligen inte ansvarsfullt, även om de hade solpaneler på taket. Oavsett om du reser på egen hand eller använder dig av en researrangör, så kan lite detektivarbete på Google, TripAdvisor och Lonely Planet hjälpa dig att undvika green-washing.

Jag som en resenär 

Begreppet ansvarsfullt resande inkluderar en mängd olika riktlinjer, bäst praxis och policys och det kan kännas svårt att man själv som resenär alltid ska komma ihåg att agera enligt de många riktlinjerna som finns för ansvarsfullt resande. Det finns några tumregler som är ganska lätta att följa som resenär och som man kan använda sig av när man reser både hemma och utomlands, när och fjärran: 

  • Minimera ditt koldioxidavtryck och påverkan. Att flyga är den största belastningen på miljön och har nästan alltid en större inverkan änvad det resa landväg eller till sjöss. Undvika att göra weekendresor där du behöver ta flyget; när du reser under en längre tid kan du istället ta dig till flera destinationer med tåg, buss, bil eller till fots. Att resa när det är lågsäsong är också ett bra sätt för att minska din påverkan på både miljön och din resebudget. Många destinationer drabbas av överturism under högsäsongen, men kämpar att få det att gå runt under lågsäsong. Till exempel leder överturism till högre hyresnivåer för lokalbefolkningen och erosion.  
  • Volontärarbete. Hade du velat arbeta som volontär under en del av din resa? Volontärarbete är ett bra sätt att hjälpa det lokala samhället eller eller miljön där du befinner dig. Spana in några ansvarstagande volontärprojekt i vår artikel om volontärarbete utomlands. 
  • Välj ett ekologiskt boende och en ansvarigstagande researrangör. Ta reda på vilka olika typer av boendealternativen som finns dit du ska resa och ta reda på hur de arbetar för att ta ansvar. I vilken utsträckning använder de vatten, återvinner, anställer den lokala befolkningen och undviker engångsartiklar? Om du ännu inte har bestämt vart någonstans du ska resa, spana då in om några av dessa fantastiska ekologiska alternativen kan vara något för dig. Se till att du inte hamnar på ett oetiskt volontärprojekt som din researrangör har ordnat åt dig, och som bara arbetar med leverantörer som i sin tur arbetar ansvarsfullt och hållbart. 
  • Spendera dina pengar på lokala tjänster och produkter. Bo hos lokala oberoende boendeleverantörer, ät på lokala resturanger, köp lokalt producerade varor och produkter och använd lokala guider och tjänster. På så sätt kommer du att gynna lokalsamhället direkt under tiden som du reser. 
  • Välj djurupplevelser och resmål med omsorg. Djur ska aldrig användas för att underhålla människor, och vilda djur ska leva så fria från mänsklig kontakt och interaktion som möjligt. Elefantturer, klappning av tigrar, krododilföreställningar och cirkus med djur samt att ta bilder med ormar och fåglar är inte etisk djursturism, utan grymhet och orsakar skador på djuren. Om du vill se vilda djur när du reser är ansvarsfull safari och nationalparker ett bra alternativ, liksom att delta i ett djurskyddsprojekt. 
  • Minimera skräp och packa ned saker som du kan återanvända. Packa ned en vattenflaska för att undvika att behöva köpa plastflaskor på resan. En vattenrenare / filter är också en bra investering. En matlåda, en resekopp och egna bestick kommer sannolikt också vara att bra att ha med sig på många platser under din resa. Ett annat enkelt sätt att minimera din plastanvänding på är att ta med dig en tygpåse som du kan använda som shoppingväska under din resa. 
  • Spendera dina pengar på ett ansvarsfullt sätt. Tänkt dig för innan du försöker pruta ned en produkt som bara kostar 1 EUR. Personen som säljer varan kommer troigtvis ha god användning av din euro och det kommer inte direkt göra någon storskillnad i din plånbok. Se till att du inte ger pengar till tiggeri -  skänk istället pengar till en lokala välgörenhetsorgnisation eller en skola. Tiggeri kan i vissa fall vara ett sätt att få inkomst för en familj, som kan hålla barn från gatorna för att kunna gå till skolan istället. Dock kan tiggeri ofta vara kopplat till organiserad brottslighet.
  • Uppmuntra andra att resa ansvarsfullt. Prata om dina reseupplevelser, dina resor och vad du gör för att resa mer ansvarsfullt. Dina egna personliga upplevelser och tips kan inspirera andra i din omgivning. Så dela med dig av erfarenheter av ansvarsfullt resande med dina vänner och din familj.

Vi hoppas att du har hittat användbar information och att du kommer att kunna använda dig några av dessa tips för att kunna resa mer ansvarsfullt under din nästa resa! Happy travels!

Källor

World Tourism Organization: Sustainable Development

Lonely Planet: How to choose a responsible travel operator

Lonely Planet: Sustainable Travel - 6 ways to make a positive impact on your next trip

Responsible Travel: Top tips for travelling responsibly

Nomadasaurus: 10 Proven Ways to Be a Responsible Traveller in 2020

Nomadasaurus: The Ultimate Guide to Sustainable Tourism in 2020

WorldlyAdventurer: Responsible Travelling: 5 Ways to Travel Better in 2020

KILROY: Vastuullinen matkailu

Gapyear.com: Why You Shouldn't Be Obsessed With Shoestring Travel

YLE: VTT laski uudelleen: lomamatka autolla Eurooppaan on vain jonkin verran ympäristöystävällisempää kuin lentäminen

)