6 Sätt att boosta ditt CV när du studerar

Även om det är ett tag kvar till examen kan det vara smart att tänka på hur du kan boosta ditt cv medan du studerar. Arbetsmarknaden är konkurrenskraftig och i vissa branscher är det svårare att få arbete efter examen än andra. Att jobba upp sitt cv är aldrig en dålig idé och kan göra en skillnad när du ska ta steget ut i arbetslivet.

 


1. Gå  med i studentkåren

Genom att gå med i studentkåren får du möjlighet att krydda ditt cv med olika egenskaper och erfarenheter som kan vara attraktiva för arbetsgivare. Du visar dels på att du har en attityd som föredrar att ta action istället för att du sitter och väntar på att saker ska förändras. När du berättar om dina erfarenheter på  cv:t ser du till att vara saklig och lyfter fram vad du åstadkommit och arbetar för inom kåren, oavsett om det är att lansera en kampanj eller att stärka skolans profil.

 

2. Lär dig en ny färdighet

Använd din lediga tid till att lära dig en färdighet som du skulle vilja kunna och som du vet kan se bra ut på cv:t. Beroende på vilket typ av arbete du önskar ha i framtiden kan du välja att lära dig saker som kan underlätta att du får en sådan ställning. Kanske behöver du kunskap i Photoshop, lära dig ett nytt språk, läsa om ledarskap eller varför inte motivation. Se till att det är något som intresserar dig och din framtida yrkesroll.


 

3. Skriv för studenttidningen

Detta är extra bra om du satsar på ett jobb inom kommunikation, men kom ihåg att bra och tydlig kommunikation är användbar oavsett arbetsplats. Är du intresserad av journalistik eller arbetet som kommunikatör vet du nog med dig att marknaden är tuff och all praktisk erfarenhet kan vara avgörande för om det är du eller din studiekompis som får jobbet.4. Ta p
å dig en ledande roll i samhället eller en klubb

Genom att ta på dig ledande roller i antingen samhället eller i en idrottsförening eller liknande kommer du att lära dig mycket om ledarskap och arbetet runt omkring. Ledarskapsförmågor väger ofta tungt på intervjuer även om det inte är en ledarroll du söker. Detta är definitivt någonting som kommer att imponera på arbetsgivare så länge du vet hur du ska lägga fram dina prestationer både muntligt och på cv:t.

 

5. Bidra genom att volontärarbeta

Det har visat sig att allt fler arbetsgivare värderar volontärarbete och frivilliga projekt bland deras intervjukandidater och blivande kollegor. Förutom att du gör skillnad får du dessutom en givande upplevelse som lär förändra ditt perspektiv. Orsaken till varför du väljer att förbättra andra människors, djurs liv eller till att förbättra miljön behöver inte alls vara relaterat till det jobb du sedan söker, men du visar att du bryr dig om världen och de som lever i den och det är ett stort plus för många. Var dock noga med att se till vilket du väljer att stödja. KILROY är ett exempel på en bra och certifierad byrå som endast arbetar med volontärprojekt som är humana och stödjer de lokala omgivningarna runt om i världen. Men du kan också välja att volontärarbeta i Sverige.

 

6. Få arbetslivserfarenhet

Erfarenhet inom arbetslivet värderas högt oavsett vilken typ av erfarenhet du egentligen har. Bara det att du har förhållt dig till en arbetsgivare innan, vet hur det fungerar med att arbeta i ett team och att kunna ta ansvar för dina uppgifter och arbetstider är en lärdom som de nyexaminerade som aldrig arbetat innan sakar. Därför är det med stor fördel som du kan se till att få mer arbetslivserfarenhet på ditt cv: via praktikplats eller via deltidsjobb. Många företag erbjuder korta praktikplatser för att ge studenter inblick i den dagliga verksameten. Får du en praktikplats inom branschen du studerar kan du också få en fördel med att lyckas få anställning på din praktikplats efter avslutad utbildning.

 

)