Använd denna lista för att planera och organisera ditt utbytesår!

5 saker att komma ihåg innan du åker iväg på ett utbytesår

Ett år utomlands är en fantastisk erfarenhet som du kommer att värdesätta länge. Men oavsett hur underbart det är att få nyheten om att du ska åka iväg,  innebär en flytt utomlands ofta nervositet. Även om en kortare period utomlands innebär mycket planering, så innefattar det inte bara hur du ska packa på bästa sätt eller hur du bokar ditt flyg. Därför har vi samlat ihop 5 saker som du definitivt behöver tänka på innan du ger dig iväg på ditt äventyr utomlands. Läs igenom det och börja planera!

1. Officiella dokument

Först och främst: ditt pass. Skaffa ett nytt pass i god tid och se till att ditt nuvarande pass är giltigt tillräckligt länge. Vissa länder kräver att ditt pass är giltigt 6 månader EFTER det att du har kommit hem, så det räcker inte bara att ha ett pass om är giltigt under tiden du är utomlands. Du kan också komma att behöva ett visum, och vanligtvis är ett vanligt turistvisum inte tillräckligt för ett år utomlands. Se till att du åtminstone har 3 fotokopior av ditt pass, ett som du lämnar i ditt hemland och två som du tar med dig. Ditt pass är ditt mest värdefulla dokument, så ta väl hand om det (precis som du ska göra hemma också!). 

5 asiaa vaihtoon

Ditt pass är det viktigaste att ta med dig, men glöm inte heller ditt vaccinationskort och ditt ISIC-kort. 

Se till att dina vaccinationer är uppdaterade och att de täcker vad som krävs i det landet du ska till. Se till att du kollar upp vad som gäller dit du ska i god tid innan avfärd. Notera att vissa universitet kräver att du tar specifik vaccinationer. Om det är möjligt, så skadar det inte heller att ha reseförsäkring under ditt utbytesår. Vissa reseförsäkringar täcker kortare utbytesperioder på 3 månader. 

Om du åter någon medicin, se till att du tar med ditt recept, när du packar ned medicinen. Vissa receptbelagda mediciner är inte lagliga i vissa länder, så se över vad som gäller dit du ska. 

Se också till att ta med ditt ISIC-kort under ditt utbytesår! Med ISIC, kan du ta del av över 150 000 studentrabatter i 130 länder, och du kan även köpa student flygbiljetter. Så se till att ta med ditt ISIC-kort!

5 asiaa vaihtoon

Ditt ISIC-kort kommer vara användbart under ditt utbytesår!

2. Finansiering

Finansiering är en av topprioriteringarna! Gör dig bekant med valutan dit du ska och se också till att du har med dig lite av den lokala valutan när du åker. Du vill inte stå där utan pengar under din förta tid utomlands! Informera din bank att du ska åka utomlands och hur mycket det kostar att använd ditt debit/ kreditkort utomlands. Om du inte har ett kreditkort, skaffa ett om det är möjligt. Vissa utländska banker kan inte ta emot utländska debitkort, men ett kreditkort kommer du ofta lång med utomlands. 

5 asiaa vaihtoon

Ta med dig lite av den lokala valutan när du åker, utifall ditt debit eller kreditkort inte fungerar.

Du kommer spendera pengar på samma saker i princip under hela din tid utomlands som du gör hemma. Dina utgifter kan också komma att öka, speciellt om du behöver köpa förnödenheter och möbler till din lägenheten. Börja spara pengar så fort du ansöker om en utbytestermin, eller i varje fall när du får din plats. Inkomster och utgifter kan du också räkna ut i förhand: så gör en månadsbudget för din tid utomlands, så att du vet var du ligger någonstans med dina utgifter. Weekendresor och kortare resor är ett bra sätt att lära känna ditt nya land, men det kommer också kota en del. Men det finns ju inget som hindrar dig från att budgetera för dessa resor innan du åker hemifrån, eller hur?  

3. Välja dina kurser

Innan du valde var du skulle gör ditt utbytesår, tog du antagligen en titt på vad du ville plugga under ditt utbytesår. Många utbytesprogram, speciellt utbyte mellan fakulteter är ofta ganska strikta när det kommer till vilka kurser du kan välja. Det är också bra att tänka på om de kurser som du väljer kan inkluderas i din utbildning när du kommer hem: på det sättet från din inte bara nya erfarenheter utan också kurser som du kan tillgodoräkna! Även om det är tråkigt att tänka på hemma när du är utomlands, så borde du avsätta tid att fundera över hur du ska fortsätta dina studier när du kommer hem och vilka kurser du kan komma att missa när du är utomlands.  

5 asiaa vaihtoon 

Läs på dig om de kurser som du vill läsa under ditt utbytesår. 

Hitta boende är antagligen ett av de största problemen för en student när man planerar ett utbytesår. Hör först med din utbytesinstitution: många universitet erbjuder on-campus boende för utbytesstudenter. Det är också värt att kolla de olika student och utbytesstudentgrupperna på Facebook, då alla där troligtvis är i samma situation, där kan du också hitta en potentiell rumskompis. Oavsett, så borde du sätta igång med letandet så snart du får ditt antagningsbesked.

Bortsett från att hitta ett boende, så behöver du samla på dig info om din ankomst, hitta ett sätt att ta dig till ditt boende och ett schema över de första dagarna och veckorna. Många institutioner erbjuder också någon typ av introduktion för studenter, vilket också kan vara obligatoriskt. 

Du kan också komma att märka att ditt nya boende kan sakna vissa förnödenheter. Det kanske inte är värt att packa ned en stekpanna, men en matlåda och en kaffemugg kommer du lång med. Så se till att packa ned det innan du åker, så att du inte behöver ge dig ut och shoppa ett helt nytt kök. Planera din ankomst väl i förväg och kontakta din universitetsinstitution och kontakta några av dina professorer: de kommer gärna hjälpa dig att komma till rätta. 

4. Bagage och värdefulla saker

Oavsett om det är frestande att skapa din utbytesstil från början, så behöver du inte packa ned hela din garderob. Packa lätt och tänk noga över vad du tar med dig. Om det finns plats kvar i din väska när du åker, så kan du tänka på att du kan köpa saker när du är på plats. Och det är ju roligt att besöka affärer som inte finns i ditt hemland. Så se till att du bara packar ned det viktigaste: mediciner och personliga hygienartiklar, adapter, dator, anteckningsböcker, mobil, och dina favoritoutfits. Och glöm inte din pyjamas!   

5 asiaa vaihtoon

Fyll inte din väska med kläder som du inte behöver Välj ut dina favoriter och lämna plats för nya saker.

Det är värt att se till att din dator och mobil inte glöms hemma. Fråga din universitetsinstitution för rådgivning med försäkring för dig och för dina värdesaker.  Kom ihåg att kolla att din mobil inte är låst för utländska SIM-kort om du panerar att köpa en mobil. 

5. Det lokala språket och kompisar

Du kommer långt med engelskan oavsett var i världen du är, men ofta på dina språkkunskaper från dag 1, speciellt om du inte ska till ett engelskspråkigt land. Om du inte har pluggat språket tidigare, så kan du i varje fall lära dig några fraser. Om du är lite familjär med språket kan du putsa på dina färdigheter innan du kommer till ditt nya hem. Även om du är flytande i det språket så är det en annan sak att kommunicera helt och hållet i ett främmande språk hela tiden. Det kommer ta ett tag för din hjärna innan den vänjer sig till det nya språket. Så snart du börjar träna, desto bättre!

Att lista ut om det är några andra som ska iväg samtidigt och till samma ställe som du från ditt hemland är också bra att ta reda på. Det är mycket skönare att ha någon att dela ens bekymmer med i början och vänja sig med det lokala livet med. Om du bor hos en värdfamilj, så kan du se till att lära känna dem lite innan du åker. 

Visst, det är mycket att hålla koll på som utbytesstudent! Förhoppningsvis har den här listan med tips gjort det enklare för dig. Det kommer alltid vara en del gupp i vägen, men du kommer lära dig genom att göra (och från dina misstag också...) och vanligtvis, vad som känns som en katastrof till och börja med kommer ge dig ett got skratt senare. Oavsett, så ha en underbar tid under ditt utbytesår! Det kommer bli grymt.

Källor:

Student.org: Things to Do Before Going On Exchange

The Abroad Guide: 15 Items You'll Be Glad You Purchased Before Study Abroad

GoAbdroad: Your New Study Abroad Checklist + Tips to Prepare

StudyAbroad.com: Student Guide - Final To Do's Before You Leave

 

)