Här får du tips på hur du kan förbereda dig inför arbetsintervjun.

10 vanliga intervjufrågor och hur du ska svara

Att gå på en arbetsintervju kan kännas både roligt och nervöst på samma gång. Roligt att du tagit dig ett steg närmare ett nytt spännande jobb men nervöst för att du nu känner press på att göra bra ifrån dig på intervjun. Något som helt klart kommer få dig att känna dig mer lugn är förberedelse och många intervjufrågor som du antagligen kommer få under intervjun kan du redan nu gissa vilka de är. Här har vi 10 vanliga intervjufrågor och hur du ska tänka när du svarar på dessa. Allt för att du ska kunna känna sig så lugn som möjligt och ro hem det där jobbet, lycka till!

Berätta om dig själv.

Förbered en kort presentation av dig själv (1-2 minuter) så att du får med det allra viktigaste och mest relevanta för tjänsten du söker. Fokusera på vilka drag i din personlighet, vilka arbetserfarenheter och vilka kunskaper som du tror passar för jobbet och undvik att dra in t.ex. fritidsintressen.

Student på jobbintervju

Varför har du sökt den här tjänsten?

Visa att du verkligen är intresserad av den här specifika arbetsplatsen och tjänsten. Läs på om organisationen i fråga och berätta vad du anser verkar positivt med att jobba där.

Varför ska vi anställa just dig?

Studera anställningsannonsen noga för att se vad det är för erfarenheter och egenskaper de söker. Fokusera på att lyfta fram detta hos dig själv och styrk med exempel från arbetslivet för att visa att du passar in i profilen de söker.

Vilka är dina styrkor?

Marknadsför dina bästa sidor som samtidigt är relevanta för tjänsten och stöd dessa med konkreta exempel.

Styrkor vid jobbsök

Vilka är dina svagheter?

Var ärlig och visa att du är medveten om någon av dina svagheter, men också att du arbetar på detta. Kanske kan du till och med förvandla din svaghet till en styrka.

Vilken prestation är du mest stolt över i ditt arbetsliv?

Återigen är det bra om du har tänkt igenom något konkret exempel. Välj gärna en händelse från ditt arbetsliv som också är relevant för tjänsten du nu söker. Om du nu tänker att alla dessa exempel blir svåra då du inte har så mycket arbetslivserfarenhet, använda andra upplevelser från skola, eventuellt föreningsliv osv. Läs mer om att söka jobb direkt efter examen här

Student på jobbintervju

Beskriv ett misstag du gjort på tidigare arbete och hur du hanterade detta.

Beskriv en händelse som inte blev som tänkt men också hur du hanterade detta och vad du lärde dig i efterhand.

Varför slutar du på ditt tidigare jobb?

Håll en positiv ton i svaret och fokusera inte på felen med ditt tidigare jobb utan istället vilka nya möjligheter du ser med att söka dig vidare.

Vad gör du om 5 år?

Var ärlig med vilka ambitioner du har men säg inte att du önskar att ha rekryterarens jobb. Försök fokusera på de erfarenheter och kunskaper du önskar bygga upp och att det kan hjälpa både dig och företaget.

Framtidsplaner för jobb

Har du några frågor?

Ställ minst en fråga för att visa att du är insatt i företaget och att du är intresserad av att veta mer. Fråga om arbetsuppgifterna eller verksamheten men vänta med att nämna lön eller förmåner. 

Fråga frågor vid jobbintervju

)