Om du känner att du inte har pluggat tillräckligt på sist stående och att det snart är dags för dig att skriva tenta, spana då in dessa tips som hjälper dig att plugga på rätt sätt och som tar dig igenom tentaperioden!

10 pluggtips inför tentan

Vid början av varje termin så finns det ofta goda intentioner att läsa igenom kurslitteraturen noggrant och göra detaljerade anteckningar, som är tänkt ska vara till hjälp under tentaperioden. Vad som ofta händer, oavsett de goda intentionerna, är att vi läser igenom kurslitteraturen superstressade precis innan det är dags för tentan. För att undvika att tentaplugga in i den sista minuten, kommer här ett gäng användbara tips för hur du håller fast vid dina goda intentioner och gör dem till verklighet innan tentaperioden börjar!

10 bra pluggtips inför tentan: 

1. Planera ditt läsande genom att använda innehållsförteckningen

Innan du djupdyker in i din kurslitteratur, så rekommenderar vi dig att läsa igenom böckernas innehållsförteckning. Se hur långt varje kapitel är och estimera hur mycket som är realistiskt för dig att läsa (och komma ihåg!) under en dag. Hoppa aldrig över introduktionen när du börjar att läsa eller överblicken som finns av kapitlet/ artikeln. Det är ett bra verktyg för att bli bekant med ämnet som du ska läsa om, och ger dig också en inblick i vad du kommer att lära dig. Det avslutande kapitlet (en) är också värt att läsa igenom - åtminstone kan de ge dig några sammanfattande meningar om vad kapitlet handlande om. 

2. Använd ditt nätverk

Sätt dig ner tillsammans med dina klasskompisar som ska skriva samma tenta som dig och prata om vad som är lätt/ svårt kring kursmaterialet. Om du känner någon som redan har skrivit tentan så kan du fråga dem hur de tyckte att det kändes och vad för kursmaterial som de kändes var relevant att plugga in efter att ha skrivit tentan. 

3. Fokusera på att få en överblick

Det kan verka som att föreläsare vill att du ska veta varenda minsta detalj i deras tentor, men ofta vill de bara att du ska få en god överblick och en generell förståelse om ämnet. När du är nervös inför en tenta kan det vara svårt att hitta vad som är viktigt att lära sig i kursmaterialet och varje ord i boken/ artikeln börjar att se viktig och övergörande ut. Om du plötsligt inte se klart använd då introduktionen och sammanfattningen i kapitlen för att hjälpa dig att samla de viktigaste elementen från ditt material och börja bygga anteckningarna utifrån dem.

4. Ta redan på vad som väntar dig

Mestadels finns det gamla tentafrågor och ibland till och med svar tillgängliga. Fråga din lärare, föreläsare eller kurskompisar om de har gamla tentafrågor eller tips. Vem vet, kanske kommer en gamla tentafråga dyka upp när du skriver din tenta! Oavsett så kan tidigare tentafrågor ge dig en idé över vad du ska kunna besvara och hur mycket detaljer som föreläsaren i fråga vill att du har med i ditt svar.  

5. Gör en lista över nyckelområden

Att bläddra genom din bok i panik precis innan tentan kommer inte hjälpa dig att komma ihåg materialet. Snarare borde du göra en lista över vad som viktigt i varje bok när du pluggar och bläddra igenom dessa istället innan du ska skriva din tenta. Idén med att skriva en lista över nyckelområden är att det ska hjälpa dig att komma ihåg resten av kapitlet under tiden som du skriver din tenta - inte att det ska ge dig elt ny information och detaljer från din kursbok. 

6. Skapa en visuell överblick

Att skriva ned visuella punkter är inte för alla, men om du aldrig har försökt eller om du vet att du har lättare att komma ihåg visuella anteckningar så ska du se till att göra det! Att göra en tankekarta över nyckelpunkterna i ditt material kan hjälpa dig att få en bättre överblick än att bara skriva ned det i punktform. Att använd olika färgkoder kan också vara en bra idé för att att separera olika ämnen och kategorisera dem i ditt minne. 

7. Påminn dig själv: det kommer gå bra

Nu är det inte tid för att drabbas av panik - intala dig själv att du kommer att klara tentan. Spendera inte tid och energi på att ha att du skulle ha börjat plugga tidigare. Du kan inte spola tillbaka tiden och ändra det, så fokusera istället på vad du har pluggat in och vad du ska göra med den tiden som du har kvar att plugga inför tentan. 

8. Håll tentastressen på avstånd

När du kommer till tentasalen, kommer du troligtvis ha pluggat intensivt under de senaste 24 timmarna, och om inte mer. När du sätter dig ned, ta ett djup andetag och titta igenom tentafrågorna och ta den frågan som du känner att du kan bäst och känner dig tryggast i. Skriv ned en lista över vad du kommer ihåg om det ämnet och bygg ditt svar runt det. Din hjärna går säker i 100 km i timmen, men försök att hålla stressen borta så gott det går och planera noggrant ditt svar och låt ditt minne göra sitt.  

9. Ta det lugnt en dag innan tentan

Att hetsplugga in i det sista är en vanlig taktik bland stunder över hela världen, men vanligtvis hjälper dig bara att bli precis godkänd. För att undvika att vara trött och stressad under tentadagen, så rekommenderar vi dig att reservera sista dagen till att preppa med att bara läsa igenom dina viktigaste anteckningar och kanske ta en promenad och få en god natts sömn. Vissa studenter finner också att det bästa sättet är att bara låta pluggandet vara den sista dagen och chilla istället - kanske fungerar det för dig också?

10. Rensa hjärnan

Se till att ta det lugnt och rensa hjärnan: inte bara dagen innan tentan utan också under hela tentaperioden. För vissa fungerar det att träna, kolla på film, ta en lång promenad eller umgås med vänner eller vara ligga i sägnen och stirra i taket. I vilket fall, efter en dag fylld med plugg är det viktigt att slappna av genom att tänka och göra något helt annat. Detta kommer inte bara bidra till att din stressnivå sjunker, men hjälper dig också att lära dig och komma ihåg bättre när du pluggar. Åh, glöm inte heller att en god natts sömn också spelar en viktig roll :) 

)