10 destinationer för dig som reser med studentbudget. Svårt att hitta en destination med en begränsad budget? Spana in ISICs tips för prisvärda destinationer!

10 destinationer för dig som reser med en studentbudget

Att resa med en studentbudget kan vara svårt, och det kan vara ännu svårare att välja en destination som inte ruinerar dig helt och hållet. Vi har redan tagit fram lite tips till studenten som ska iväg och resa med en studentbudget i en annan artikel. Här har vi istället listat ett gäng destinationer som är ultimata för dig som reser med en studentbudget, så läs igenom dem och hitta ditt nästa resmål nedan!

Åh, glöm inte att boka dina studentflygbiljetter med ditt ISIC-kort.

1. Sydostasien är en fantastik destination om du vill åka iväg på en längre resa med en studentbudget. Utforska de vackra länderna; Vietnam, Thailand, Laos och Kambodja på den indokinesiska halvön, som alla erbjuder vackra miljöer, utsökt mat, kultur och pulserande storstäder och avlägsna destinationer på landsbygden. Om du vill skippa de platser där det är mest turister, ge dig då iväg till Laos, Chiang Mai i norra Thailand eller Kambodja där du kan roa dig med olika utomhusaktiviteter, såsom trekking, zip-line, åka luftballong eller göra en båttur längs Mekongfloden. Om du reser på en studentbudget kan du komma undan på ca. 20-30 EUR/dag medan om du har en liten högre budget kan du spendera ca. 40-50 EUR/dag.    

2. Polen - en underbar europeisk destination som är lätt att ta sig till från de nordiska länderna. Billigt, utsökt mat, prisvärda boende, slående vacker natur, en rik historia och arkitektur gör Polen till en jättebra destination för studenter som ska resa. Zakopane och Tatrabergen är en dagstur bort från Krakow och Gdansk erbjuder bildvänliga vyer och Warszawa kommer ge dig härliga stadsvibbar. En natt på ett hostel (delat rum) kostar ungefär 20 EUR och en middag för två på en medelbra restaurang kostar runtomkring 30-35 EURO. 

3. Baltikum är en riktig skatt för studenter - inte minst för att de alla är fantastiska ISIC-länder! Åk iväg på en roadtrip genom Estland, Lettland och Litauen med en hyrbil eller med buss. Huvudstäderna; Tallinn, Riga och Vilnius erbjuder alla vacker arkitektur, rik historia och vibrerande konst och design, och ett fantastiskt erbjudande av museum och historiska platser. Och landskapen och naturen kommer inte göra en äventyrssökande eller naturälskare besviken! Utanför de uppblåsta turistpriserna i huvudstädernas stadskärnor kan du komma undan med att spendera 30-40 EUR/dag utan några problem och om du har en högre budget kan du klara dig på 60-75 EUR/ dag.  

4. Aten är en forntida stad som bjuder på massivs med historiska platser utan dess like, utsökt mat, en härlig vibe och vacker natur som bara är en dagstur bort. Hela staden är som en helt museum och med en kombinationsbiljett för 30 EUR får du entré till flera olika historiska platser i staden, inklusive Akropolis. Om du vill komma ut från staden och njuta av lite natur och lugn, så ska du göra en dagstur till den närliggande ön Egina. Ge dig ut på ö-luff med start från Aten, vilket är perfekt för en dagsutflykt, men se till att undvika att resa under de hektiska sommarmånaderna. Exempelvis är maj en solig och tillräckligt varm månad för att få samma härliga strandupplevelse som under sommaren, men med betydligt färre turister (och billigare boende). Förbered dig på att spendera omkring 40-60 EUR/dag om du har en studentbudget.

5. Budapest är ofta med på listan över de bästa budget backpacker resedestinationerna, och med bra anledning! Budapest kallas ofta "Paris of the East"  och en stor del av stadens stadskärna är med på UNESCOs världsarvslista - många av byggnaderna är verkligen en fröjd för ögat. I Budapest hittar du också många Michelin restauranger - varför inte passa på och slå på stort med en himmelsk middag (även om du har en studentbudget)? Floden Danube, erbjuder vackra vyer av Budapest med båt, så hoppa på en båttur och njut av utsikten från Danube. En natt på ett hostel kan kosta så lite som 15 EUR, medan en hotellnatt kan kosta runt 50-60 EUR.

6. Amsterdam kommer att introducera dig för kanaler, cykling, spårvagnar och broar. Staden är känd för dess avslappnade attityd och erbjuder tonvis med kulturella platser och upplevelser och shoppingmöjligheter. Eftersom många platser i staden inte har någon entréavgift eller tar en mindre avgift för studenter, så kan du utan några problem göra en resa till Amsterdam med en begränsad budget. Amsterdam är också ganska lätt och billigt att ta sig till med buss, tåg eller flyg. Räknar med att spendera minst 50 EUR/day med med en tight budget

7. Balkan länderna en härlig och prisvärd roadtrip destination för alla natur- och strandälskare och historieentusiaster. Dra iväg till Albaniens stränder, som är tomma på turister, upplev bergen och de vibrerande vindistrikten i Slovenien, förundras över det historiska Belgrad och Serbiens naturunder. Balkan är perfekt för en billig tågluff eller roadtrip, och erbjuder lika många olika miljöer och platser som de dyra grannländerna. En natt på ett hostel dorm kommer att kosta dig runt 15-25 EUR, och ett Airbnb runt 25-40 och upp till 40 EUR för en hotellnatt. 

8. Nepal är destinationen för alla natur och äventyrsälskade, och är en av de bästa destinationerna för trekking i världen. Det hektiska livet i huvudstaden Kathmandu kommer att göra dig hänförd och i Himalaya hittar du många olika vandringsleder som kommer att blåsa dig omkull - men inte din budget! Med en studentbudget kommer du undan på 20 EUR/ dag, även om du gör en vandringstur. Med en studentbudget kan du uppleva de olika landskapen, landets godbitar och Nepals kulturella arv.

9. Berlin är helt enkelt hisnande och de flesta storstadsälskare rankar troligtvis Tysklands huvudstad som deras absoluta favorit. Berlin är hemmet till några av de viktigaste monumenten och byggnaderna i världshistorien, vilket ger en dramatisk och utbildande inblick i stadens tuffa historia. Utifrån ett mindre allvarligt perspektiv, erbjuder Berlin också ett unik nattliv, fantastiska kulturella upplevelser, grymma shoppingmöjligheter och en cool befolkning. Berlin är perfekt för dig som vill bra iväg på en weekend med vänner eller göra en romantisk resa med din partner, och du kan enkelt resa till med både tåg, buss eller flyg från andra europeiska städer. En natt på hostel kostar ungefär 20 EUR, en natt på hotell ca. 60 EUR och en middag för två på en medelbra restaurang runt 40 EUR.

10. Indonesien bortsett från Bali kan vara snällt mot en studentbudget. Många olika aktiviteter och fantastisk natur kan nås utanför täta turistmassorna och de höga priserna som ofta hittas på Bali och Nusa Tenggara öarna. Besök Kolomo National Park och njut av otroliga dykupplevelser. Vandra på Flores vulkantoppar, eller surfa på öarna Sumba eller Rote. Utanför Bali kan du enkelt komma undan med att spendera så lite som 25 EUR/dag och 40-50 EUR/dag om du har en något högre budget.   

BONUS: 

Working holiday   är en idealistisk möjlighet för att få din studentbudget att räcka lite längre under en resa till en dyrare destination, så som USA, Nya Zeeland, Kanada och Australien. Arbeta på en farm, på en skidort, summercamp... det finns tonvis med val och det bästa är att du kan resa och tjäna pengar för din resa samtidigt. Läs mer om Working Holiday möjligheter här.

 

Källa: 

Indietraveller: 20 Amazingly Cheap Places to Travel in 2020

Lonely Planet: 10 best value places to visit in 2020

Forbes: The 21 Best Budget Travel Destinations For 2020

Tourradar: The Most Affordable Places to Travel in Europe in 2020

Insider: Best places to travel on a budget in 2019

)